תרומות ומעשרות מעץ בגינה

שאלה:

שלום רב,
אני גר בבית שכור עם גינה. בגינה יש עץ עם קלמנטינות שעכשיו בשלות. מה אני צריך לעשות כדי שאוכל לאכול מבחינת תרומות ומעשרות או דברים אחרים? תודה רבה. אם אפשר בבקשה לכתוב ממש בדיוק מה לעשות כי קשה לי להבין דברים, תודה רבה

תשובה:

שלום וברכה

אם אתה יודע שזה לא ערלה, כלומר, העץ הוא יותר משלוש שנים, מה שצריך זה לקטוף ולהביא הביתה ולעשות תרומות ומעשרות.

במידה ויש במעשר עצמו שווה פרוטה, יש כמות גדולה של קלמנטינות וגם המעשר לבד שווה פרוטה, מוציאים מעט [יותר מאחד ממאה, שזה כולל תרומה גדולה ותרומת מעשר], ואומרים:

“יותר מאחד ממאה שיש כאן הרי הוא תרומה גדולה בצד צפונו כל מין על מינו אותו אחד ממאה שיש כאן עם הנמצא בצד צפונו של הפירות עד להשלים השיעור שצריך למעשר ראשון הרי הוא מעשר ראשון כל מין על מינו האחד ממאה שעשיתיו מעשר ראשון עשוי תרומת מעשר מין על מינו ומעשר שני יהא
לצד דרומו של הפירות מין על מינו ואם צריך מעשר עני יהא מעשר עני מין על מינו המעשר שני שיש כאן הריני מחלל עם חומשו על פרוטה ורבע במטבע שיחדתי (או ייחד בעלי) לחלול מעשר שני (ואם אין המעשר שני שוה פרוטה אז יהא מחולל בשויו עם חומשו) ואם צריך חלול נטע רבעי יהא מחולל עם חומשו בפרוטה ורבע במטבע שיחדתי לחילול מעשר שני ורבעי”. (ואם אין בו שוה פרוטה יאמר כנ”ל).

ואז את מה שהוצאת אתה עוטף היטב בשקית ושם בפח.

אם המעשר אינו שווה פרוטה יש לעשר על פרוטה חמורה, מטבע שכבר חילולו עליו בעבר. אין אין לך כזה תפנה לקרן המעשרות באתר של בית המדרש אמונת איש.

מקורות:

ראה עוד כאן בהרחבה.

הצטרף לדיון

4 תגובות

  1. שלום,
    אז אם אני מוריד מהעץ 3 קלמנטינות, אני פותח אחת, מוציא ממנה פלח אחד, ואומר על הפלח הזה את הנוסח? זה לא חס וחלילה זלזול שאני נותן תרומה מפלח קלמנטינה?
    תודה רבה

  2. שלום,
    הקדשתי בערך חצי שעה – שעה להבין את המושגים שיש בנוסח (תרומה גדולה, מעשר ראשון, מה זה לחלל וכו') ואת המשמעויות של הדברים אבל אני לא בטוח שבאמת הבנתי עד הסוף, יש לי קשיים להבין דברים. האם אני פשוט אומר את הנוסח ועושה את הדברים ויוצא ידי חובה? או שרק אם אני ממש מבין הכל ואת כל המשמעויות וכל מה שקורה בצורה מדוייקת אז אני יוצא ידי חובה? תודה רבה