כלים שבושלו בהם מים עם שרצים / בשר וחלב בכיריים

שאלה:

1.מה דין כלים שבישלו בהם עם מים של ניו יורק (במקומות שאכן צריך סינון בגלל שרצים)?
ומותר לצחצח איתם שיניים?
2.קרה לנו שתוך כדי בישול מרק פרווה על הכיריים שהיה בתוכו בצל שנחתך בסכין חלבית :
כששפכנו מים למרק ראינו שכמה טיפות ניתזו החוצה.
לא ראינו שנכנס משהו לסיר שהיה לידו על הכירים(ממה שאנו זוכרים זה היה תבשיל פרווה בסיר בשרי), אך יכול להיות שזה קרה.יש סיבה לדאוג?
תודה רבה

תשובה:

שלום וברכה

1. שרצים בכל מקרה לא אוסרים כלים, כיון שהם נותן טעם לפגם, כך המנהג אף שיש שהחמירו בכך. כמו כן, נדיר ביותר שלא יהיה במים פי שישים כנגד השרצים הללו, ואף שזה לא מתיר את אכילתם, אבל זה מתיר את טעמם.

אין לצחצח שיניים במים שיש בהם חשש תולעים.

2. אם אתם לא מקפידים על הפרדה בין בשר לחלב על הכיריים כפי שאני מבין משאלתך, הן עצמן בחזקת טרפה, ולכן, חשוב להקפיד שהסירים יהיו יבשים בתחתיתן, ובמדיה ומדובר בכיריים חשמליות או אינדוקציה, שיהיה נקי הכיריים ככל שהן בני יומן ואני רוצה עכשיו להניח שם סיר מהסוג השני חלב או בשר, ולצורך זה הבצל הוא חלבי.

אין סיבה לשוש שמשהו נכנס לסיר השני ככל שלא ראיתם שכך היה.

מקורות:

1. על דעת השו”ע שמיקל בזה כנ”ל ראה יו”ד סי’ קד סעי’ ג וסי’ קז סעי’ ב, וראה רמ”א שם שכן המנהג להקל ואין לשנות, וכ”כ הט”ז שם סי’ קד ס”ק ו, וכ”ה בפרי מגדים ערוך השולחן שם ועוד רבים מהאחרונים. הש”ך סי’ קז ס”ק ז מציין לדברי רבים מהפוסקים ראשונים ואחרונים שסברו שלענין איסור אכילת שרצים טעם פגום ג”כ אוסר, ולפיכך מכריע שלא להקל בדבר אלא במקום הפסד מרובה, וכ”כ בחכמת אדם כלל נד סעי’ יד.

2. על עצם השימוש בכיריים אינדוקציה גם לבשר וגם לחלב ראה כאן.