סטופר מכני בשבת

שאלה:

שלום עליכם!
האם מותר להשתמש בסטופר (שעון עצר) כמו שמודדים ריצה כמובן מכני ללא סוללות . זה שעון שלוחצים המחוגים מתחילים ולוחצים שוב המחוגים עוצרים . זה לצורך מדידת זמן לימוד . תודה

תשובה:

שלום וברכה

אסור להשתמש בשעון חול בשבת, ודינו ככל כלי שמלאכתו לאיסור שאסור לטלטלו, וכל שכן בסטופר שאתה מציין בשאלתך.

מקורות:

בשלחן ערוך (או"ח סימן שח סעיף נא) כתב, מה שמורה על השעות שקורין רילוז"ו בין שהוא של חול [הוא כלי שממלאין בו חול והחול יוצא דרך נקב מתחתיתו, ועשויה קוין קוין לשער בו השעות – מ"ב ס"ק קסה] בין שהוא של מין אחר יש להסתפק אם מותר לטלטלו (וכבר פשט המנהג לאסור). וראה משנה ברורה שם. יש אמנם שצידדו להקל בשעון חול שאין בו כל סימון וכל המדידה היא רק כשהוא נגמר, וכן נראה בכף החיים שם אות רעג, אבל במקרה שלך זה כמו עם פסים ובודאי אסור.