לקטוף פירות מעצים של העירייה

שאלה:

האם מותר לקטוף פירות מעצים של העיריה? והאם חייב לעשר? וכן מה הדין בעצים כאלו בכפר ערבי.
2.האם מותר להשתמש במים שבחצר של השכנים שהבית לא בשימוש בכלל (והוא מרשה להכנס אבל אין שם שעון מים) או שזה גזל מהעיירה?
3.האם כדאי לקנות רכב או אופניים משומר שבת שלא נסע בהם בשבת ?
ישר כח!!

תשובה:

שלום וברכה,

1. עצים של עירייה שמגדלים פירות, אם המועצה/העירייה לא דואגים לקטוף את הפירות, מותר לקטוף ולקחת. מסתבר שלא מקפידים שאחרים ייקחו את הפירות שילכו לאיבוד. לגבי חיוב מעשרות, כיון שהעץ בעצם פירותיו מופקרים, אין חיוב מעשרות, ראה שו”ע יו”ד סי’ של”א סעיף ט”ז.

בכפר ערבי, אם מדובר בעצים פרטיים אסור כדין גזל עכו"ם שאסור. אם זה מועצה שלא קוטפים אז מותר לקחת.

2. אם יש ברז מים בחצר פרטית והמים על חשבון העירייה אסור להשתמש בברז מים כזה שמשכו מהעירייה שלא כדין – זה גזל. אם מדובר בברז שמחובר לשעון מים, מותר לקחת מעט מים, כדין דבר שאין דרך להקפיד.

3. כלפי הקונה אין הבדל אם השתמשו באופנים או ברכב בשבת או לא.

בהצלחה.