מעשר ממתנות בברית מילה – איך לחשב?

שאלה:

שלום. עשיתי ברית לבן שלי באולם, הרווחתי במתנות חמישים אלף שקל, והאולם עם המנות עלה לי עשרים אלף שקל, האם אני צריך להפריש מעשר מכל החמישים אלף, או שמא זה כמו ברוטו ונטו ועליי להפריש רק משלושים אלף כי הרי זה מה שנכנס לי לכיס?? תודה

תשובה:

שלום וברכה

נראה לי שזה תלוי קצת בסגנון הקהילה והצורה שבה מתייחסים לענין.

כלומר באופן רגיל ובעיני גם האופן הבריא, כשמזמינים אדם לאירוע זה לאו דןוקא על דעת שיתן מתנה שתכסה את המנה שלו וכו', זה לא ביזנס, ואת המנה נותנים לו מכל הלב בגלל ששמחים בברית והוא אורח שטרח וכו', ובאופן זה שהוא הנכון, יש להפריש מכל ה50,000 ש"ח, שהם כולם רווח ואין לזה קשר עם ההוצאה שהיא היתה לכבוד השמחה.

אבל יש קהילות, ששם מי שבא ואוכל בלי מתנה מתייחסים אליו כמעט כמו לגנב… "תשלם על המנה"… ובמקרה כזה גם המארח משקיע סכום משמעותי בסעודה, למשל מה שהשקעת הוא בהחלט סך רב יחסית, כנגד המתנות, וגם גובה המתנות הוא לפי האירוע, אם לא ישקיע האורחים ירגישו מרומים ביחס למתנה… אם זה הסגנון של ההתייחסות אז ניתן להפריש רק מה30,000 ש"ח.

שירבו שמחות ותדעו תמיד רק נחת.

שבת שלום.