נר הבדלה שדלק כל השבוע / טעמים בספר תורה / תענית / הפלות

שאלה:

שלום לרבנים האם. נר. שדלק כול השבת אפשר להבדיל עליו במוצאש? 2 למה בס"ת אין טעמים? 3 למה בצום צריך לעשות תנאי עם רוצה לאכול לפני ע"ה והאם חייב לעשות תנאי בלילה או אפילו ביום? 4 הפלה זה ממש רצח? תודה רבה

תשובה:

א. מברכים על נר שדולק מערב שבת, ראה שו"ע הרב סי' רחצ סע'י ז.

ב. טעמים כיודוע מדברי האר"י הם רומזים לספירת הכתר שהיא בגדר כמוס ונעלם, וכפי שבשם הויי"ה המחולק אף הוא לפרצופים, ספירת הכתר רמוזה בקוצו של יו"ד ולא באות בפני עצמה.

ג. התענית מעיקר הדין אמורה להיות כבר משקיעת החמה, אלא שכיון שהיא גזרה שקשה על הציבור לעוד בה קבעו אותה חכמים מעלות השחר, ולכן כתבו הפוסקים לענין רחיצה ותשמיש שבעל נפש יחמיר כבר מתחילת הלילה.

ד. מאמר רחב בנושא של הפלה ואיסורה כתבנו כאן.