לפני עיוור בהתקנת איתוראן לרכב

שאלה:

חברת הביטוח לרכב דורשת התקנה של "מערכת שגרות לרכב הכוללת חיישן תאונה עם מוקד 724 ודמי מנוי לשנה הראשונה."

האם יש לפנ"ע, שאם חלילה הרכב יגנב בשבת זה כנראה מדווח להם אוטמטית, ואני מתאר לעצמי שבמוקד יתכן ורח"ל יושבים יהודים.

מצד שני הביטוח מכריח אותי לזה

תשובה:

שלום וברכה

בענין מנוי לחברת איתוראן, סבר הגרי"ש אלישיב שיש לפקפק אם מותר הדבר כאשר בשבת הם עשויים לחפש אחר הרכב וחלל שבת, צדדי ההיתר הם שלפעמים ברכב גנוב ניתן להשתמש לפיגועי טרור, וכן שבעצם בעל הרכב אינו זה שגורם לאיסור אלא הגנב, אבל אמר וחזר ואמר שזה לא חלק ולא היה ניחא לו בזה. אמנם הגר"מ אליהו סבר להתיר זאת כדי שלא יהיה ממון ישראל הפקר ויש בזה תקנת הציבור, ומחמת הצירופים הנ"ל, אלא שאמר שיש לבעל הרכב לומר לבעלי החברה שהוא מבקש שלא ישלחו אנשים לחפש אחר רכבו בשבת, ודי בכך גם אם אינו חותם להם ממש כתב ויתור. וכך יש להקל.

מקורות:

ראה ס' קדושת השבת עמ' 52.