שכן שהוציא גגון מעל שטח משותף ופוסל לאחרים את הסוכה

שאלה:

שלום הרב
אני גר בקומה ראשונה וכידוע בחצר המשותפת של הבניין לאף אחד אין שימוש חוץ ממני… עם הזמן ריצפתי את החצר שמתי גדר ואני נהנה מהחצר.
לשכנים יש גישה לחצר הם יכולים להכנס מתי שירצו..
בסוכות הייתי בונה את הסוכה צמוד לקיר הבניין, יום אחד אני רואה שהשכן מעלי סגר מרפסת בבניית אלומיניום עם גגון נפתח, כך שבסוכות הוא פותח את הגג לחוץ לבניין ומכסה לי כשליש מהסוכה, החצר אמנם גדולה הייתי בשמחה מסכים להזיז את הסוכה למקום אחר בחצר, אבל יש עץ ענק מהרחוב שמכסה שטח גדול מהחצר כך שאין לי מקום אחר לבנות סוכה.
השכן מוכן לממן חיתוך של העץ אבל זה פרוצדורה רצינית דבר שדורש אישורים מהעירייה וגם זה רק פתרון זמני, עד שהעץ יגדל שוב.
א. האם יש זכות לשכן לפתוח את הגג ולכסות את סוכתי?
לטענתו… הוא שאל רב שאמר לו שמותר.
ב. האם כך היא דרך התורה שקודם בונים ואז רבים עם השכנים ומחפשים פתרון או שכדאי להתייעץ את השכנים קודם?

תשובה:

שלום וברכה,

העובדה שריצפת את החצר ואתה נהנה מהחצר לא מקנה לך את השטח משותף ולא אוסרת על אחרים להוציא גגון. מותר לשכן להוציא גגון נפתח על שטח של רכוש משותף, ובפרט כשהוא משאיר עבורך שטח אחר לבנות סוכה. השכן אף נוהג לפנים משורת הדין ומסכים לממן את חיתוך העץ – אכן כך ראוי לנהוג. תאמר לו שיועיל בטובו להמשיך לעזור לך עד לחיתוך העץ למרות שהוא לא חייב לעזור לך, כיון שהוא לא כיסה שטח פרטי אלא שטח משותף.

בהצלחה.