קבלת צדקה כשאין צורך

שאלה:

שלום רב.

ב"ה פרנסתי מצוייה לי ברווח גדול ממש, יש לי גם חסכונות גדולים וכו' וכו'.

דא עקא, מכיון שזכיתי להיות אברך במשרה מלאה, ובנוסף, מטבעי אינני איש מנופח, ולא רואים עלי כלום.. וכתוצאה מכך, אני נמצא בדילמה מתמשכת כל הזמן..
בערב ראש השנה נגש אלי ראש הכולל בו אני לומד והביא לי 400 ש"ח שמישהו הביא לו לתרום לאברך… [לא משהו כללי בכולל, אלא משהו אישי לי].. אך אינני נזקק כלל..
בבית הכנסת שבו אני חבר קהילה, מX ילדים למי שאברך ישנה חלוקת בשר לחג.. ועוד כהנה וכהנה מקרים, שמכיון שאינני נזקק, אני לא חושב שאני בכלל יכול להנות מזה.
ולהתחיל לספר שאני לא נזקק ויש לי כסף וכו', זה לא משהו שהוא באמת רלוונטי..

יש כאן כמה וכמה בעיות:
1. ההוא שתורם, בטוח שהוא מחזיק אברך שקשה לו הפרנסה, ואילו היה יודע שאין המציאות כך, לא היה נותן לי שקל, נמצא שיש כאן גזל, או אבק גזל.
2. ההוא בטח נותן את הכסף ממעשרות, ועוד בטח הידר במצווה והחזיק איתה אברך, כשבפועל נתן את הכסף שלו למי שאינו זקוק כלל, ולא בטוח שיצא ידי חובה.
3. הרי הנוטל מן הצדקה כשאינו זקוק לכך, סופו שיזדקק לזה.. ח"ו.

בקיצור, אנא אני בא?
רוצה להשאר צנוע ו"אברך", ולא רוצה שידעו ממצבי, אבל מה שקורה זה בעיה, וזה קורה כל הזמן כי היום הרבה קהילות עושים חלוקות וכו', ואין לי מה לעשות עם עצמי בנושא.

אשמח לדעה מה לעשות מבחינה הלכתית, ועצה איך להתמודד עם המצב.

ייש"כ.

תשובה:

התפעלתי משאלתך! שתזכה תמיד לשפע, להיות מהנותנים ולא מהמקבלים.

אינני רואה סיבה לבעיה, תאמר בפשטות, אינני זקוק כרגע תודה רבה. והכל בסדר.

לא ראיתי מישהו שדוחפים לו בכח ליד…

לא צריך להתרברב וכו', אבל לומר כרגע אני לא זקוק תודה, לא יקח יותר מעשר שניות וימצאו מישהו אחר לתת לו…

שנה טובה ומבורכת, שפע ברכה והצלחה.

הצטרף לדיון

2 תגובות

  1. ייש"כ.
    ומה לגבי מה שכבר קיבלתי?
    עם הבשר פחות קשה לי, כי זו חלוקה קהילתית, ולכאורה זה לא בהכרח למי שנזקק ממש. מה שמפריע לי זה הכסף שקיבלתי.. מרגיש לא צודק לקחת אותו, אך נראה לי רלוונטי להחזירו.. מה הדין בזה?

  2. מה שקיבלת זה בסדר גמור, אתה אברך וזו עיקר כוונתו לתמוך בתורה ולאו דוקא לחפש עני מהוגן. כולם יודעים שהרבה אברכים נשותיהם עובדות. לכן גם לא כתבתי ש"אסור לך לקחת", אף שאני מעריך מאוד את הנהגתך וחושבה כנכונה מאוד.