נתינת צדקה לאדם שבוחר שלא לעבוד

שאלה:

שלום וברכה.
אם יש אדם בריא שהיה יכול לעבוד לפחות בעבודה פשוטה ולא עושה כן ומבקש צדקה.
האם יש חובה/מצווה לתת לו צדקה.

תשובה:

שלום וברכה

לא מוטל עלינו לפשפש בציציות של הזולת לבדוק מה הוא מסוגל ומה לא, אני יוצא מנקודת הנחה שמאוד לא מצוי אדם שמסוגל לעבוד והוא מבקש צדקה. לפעמים הקושי הוא פיזי, ולפעמים הוא נפשי או מנטלי, אבל כל עוד הוא אדם ישר, כלומר באמתך אין לו כסף, והוא זקוק לחסדי הבריות, ואינו נוכל, מצוה לתמוך בו. יחד עם זה, מצות חסד גדולה עד מאוד, לסייע לאדם לצאת מתוך המצב הזה, לנסות לקשר אותו עם עבודה שהוא כן יכול לבצע, להכניס אותו באהבה למעגל החיים וכו', ואז כאשר הוא באמת יתייצב, לא נזדקק לתמוך בו כל חודש. ובקופות הצדקה השכונתיות מושקע עמל רב בכיוון הזה, ליצור אצל אנשים חשיבה כלכלית נכונה שתוציא אותם מחובות, לסייע להם להגדיל הכנסות וכו', וזה דבר נפלא וחשוב.

שבת שלום.