מסירת עדות בבית משפט אזרחי

שאלה:

חבר שלי שגר לא רחוק ממני התקשר אליי והודיע שהוא יבוא אליי לבית. אחרי זמן לא רב, כאשר החבר הגיע לבית שלי הוא סיפר שאירעה לו תאונה ליד הבית ושרכב אחר פגע ברכב שלו. יצאתי מביתי וראיתי את הרכב של החבר לאחר התאונה עומד בכביש. החבר הגיש תביעה בבית משפט אזרחי נגד נהג רכב שני כדי שיפצה אותו על נזק שנגרם לרכבו. החבר מבקש שאני אגיע לתת עדות בבית משפט על מה שידוע לי מאותו יום, כלומר: שהחבר תיאם לבוא אליי ושראיתי את רכבו ליד ביתי לאחר התאונה.
האם החבר יכול להגיש תביעה לפיצוי בגין נזקיו?
האם אני צריך להגיע לתת עדות לבקשת החבר או לפי זימון של בית המשפט?

תשובה:

שלום וברכה,

החבר שנפגע חייב לפנות לבית דין ולא לבית משפט, ואסור לך להעיד בבית משפט כיון שאסור לו לפנות לבית משפט, וגם שאתה עד יחיד ואסור להעיד במקום שמוציאים ממון על פי עד אחד.

אני לא מבין למה הוא צריך את עדותך, הרי הוא יכול להביא תמונות על מצב הרכב, ואם הוא רוצה שתעיד עדות שקר שראית את התאונה, זה ודאי אסור.

אם הנפגע תובע את החברת ביטוח של הנהג הפוגע ולא תובע את הנהג עצמו [במקרה שהנהג הפוגע מבוטח בצד ג], מותר לך להעיד בערכאות על ראייתך בלבד – שראית את הרכב אחר התאונה, אבל אסור להעיד מה שלא ראית.

בהצלחה.