תפילה לאחר זמנה

שאלה:

שלום כבוד הרב רציתי לשאול אם קמתי ב11 בבוקר מה אני יכול להספיק להתפלל בשחרית תודה

תשובה:

שלום וברכה

ראשית צריך להבין, אם את קם לאחר זמן קריאת שמע ותפילה, אז לגבי קריאת שמע הפסדת מצוה מן התורה, קריאתה לאחר זמנה זה כמו לתקוע בשופר לאחר ראש השנה, או כמו לא ליטול לולב ביום ראשון של סוכות, אין הבדל בחומרת הדברים, אנשים לא מודעים לכך, ולכן אני רואה חובה לעצמי לומר זאת. לגבי תפילה גם כן, החובה מדברי חכמים להתפלל בזמנה, לאחר זמנה מפסידים שכר תפילה בזמנה ויש רק שכר פחות של תפילה שאינה בזמנה. אמנם ניתן עד חצות היום להתפלל בדיעבד. כך פסק המשנה ברורה בסימן נ, הגר"ע יוסף מצדד שלספרדים ברכות קריאת שמע אין לומר בשם ומלכות לאחר זמן תפילה. אמנם רבים [גם ספרדים] נוהגים לברך ברכות אלו עד חצות היום, כפי שכתב בקצות השולחן סי’ יט סעי’ לד, וכ”כ בשו”ת חיים שאל ח”ב סי’ לא וברב פעלים ח”ב סי’ יב, וכן הובא בהליכות שלמה פרק ז אות טו בשם הגרש”ז אויערבך.