מחילת חוב של אבינו ז"ל

שאלה:

התקשר אליי בנאדם וסיפור בפיו. אבי ז”ל היה מוכר מיני מתיקה בביתו. אותו האיש, לדבריו, לקח סחורה למכור במקווה ולדעתו הוא כנראה לא תמיד העביר את כל הסכום לאבי נ”ע. זה היה לפני למעלה מעשור והוא לא בטוח האם ובאיזה סכום אך לדעתו זה בכל מקרה לא עבר סכום של $15. הוא רוצה כעת לשלם את הסכום הזה או לפחות לקבל מחילה מהיורשים. ביקש ממני לברר מה הם רוצים. כמובן שלי עצמי הסכום הפעוט הזה שגם הוא ספק אצלו מחול בלב שלם. שאלתי היא בקשר לשאר היורשים. אבי ע”ה כתב צוואה הלכתית שמקנה את כל הרכוש לכולם שווה בשווה למעט חלק שנשאר לירושה דאורייתא. כתוצאה מכך השאלה שלי היא את מי עלי לשאול? רק את האחים או שמא גם את האחיות? האם זה נחשב שקנו גם את החוב הזה (על הצד שאכן היה חוב) והאם האחיות אמורות להחליט לבד או לאחר אישור בעליהן?

תשובה:

שלום וברכה,

לא מועיל מחילה של בן אחד אם שאר הבנים לא יודעים. ישנה אפשרות שבן אחד יימחל ויוותר על 15$ מהחלק שלו בירושה. או שתשאל רק את הבנים של הנפטר, ובתנאי שהבנים יפחיתו סך של 15$ ממה שמגיע להם בד"ת. או שתשאל את כל המשפחה – בנים בנות. ומכיון שמדובר בסכות פעוט יש זכות לבנות הנשואות למחול על כך.

בהצלחה.