פרגולה עם דקים להצללה – כשרות לסוכה

שאלה:

לכבוד הרבנים שליט״א
ברצוני לשאול
א)פרגולה שיש בה פסי הצללה פלאפונים
המוכנסים בתוך מסגרת האם אפשר להשתמש כסכך לסוכה
ב)כדי שלא תהיה סוכה ישנה האם צריך להגביה ולהוציא את כל הפסים או מספיק חלק מהם.
תודה רבה

תשובה:

שלום וברכה

כאשר זה תקוע בחוזק יש לחוש שזה כמו מוכנס במסמרים שסברו התוספות בתחילת סוכה שיש בזה בעיה של קבע. כארש זה ברפיון, אםן זה נעשה לצל ולא לדיורים כלל, די לנענע טפח על טפח ואין צורך לנענע את כל הסכך, הבעיה היא שהרבה פעמים מרפסות כאלו משמשות במשך השנה לא רק לצל אלא גם לצניעות למנוע עינא בישא משכנים וכדומה, וכאשר זה לצניעות יש לנענע את כל הסכך לפני החג.

מקורות:

ראה סוכה ט א וטוש"ע ריש סי' תרלו.

וראה שו"ת הרשב"א ח"א סי' ריג שהביא מחלוקת בסכך מחובר במסמרים כאשר הגשם יכול להכנס אם הסוכה כשרה או פסולה, וצידד בדעת המקילים, אמנם ברמב"ם סוכה פ"ה הל' ח נקט בפשיטות לפסול, וכן דעת הרא"ש פרק א סי' כט, וכן המנהג. ולכן בהנחה שכדברינו תקוע בחוזק זה כמו מסמרים וכן הסברא נותנת, יש לך סכך פסול.

נקודה נוספת שיש לתת עליה את הדעת בפרגולה, שחובה שיהיה דפנות לפחות טפח סמוך לתקרה כדי שהסכך לא יהיה קודם לדפנות, שגם זה פוסל, לעיתים עובי קורות הבסיס הוא יותר מטפח ואז אין בעיה זו.