קיבל פירעון הלוואה עם תוספת על החוב

שאלה:

הזמנתי רכב שיתופי שהתדלוק הוא חינם אך ורק בתחנות דלק מסוימות, כשהגעתי לרכב גיליתי שהרכב ריק מדלק, נאמר לי מהחברה שאני יכול לפנות לכל תחנת דלק קרובה ולתדלק על חשבוני והם יזכו אותי בהתאם לחשבונית שאשלח, למעשה שלחתי קבלה על סך 51.11 והם זיכו אותי ב- 55 הם אומרים שהם מצידם אין להם בעיה בפיצוי הזה האם אין זה חשש ריבית ?

תשובה:

שלום וברכה,

לחברה היה אסור להוסיף על התשלום ששילמת, כיון שאתה הלווית לחברה והחברה מחזירה לך את ההלוואה עם תוספת פירעון. מאחר ומדובר בריבית שלא קצוצה אין זה ריבית מהתורה אלא ריבית מדרבנן ובריבית דרבנן האיסור על המלווה ולא על הלווה, ואין הלווה צריך להחזיר את הריבית שקיבל.

בהצלחה.

מקורות:

בריבית קצוצה המלווה והלווה עוברים באיסור תורה, אולם בריבית דרבנן המלווה בלבד עובר באיסור, ואילו הלווה עובר באיסור לפני עיוור, כמבואר בשו"ע סימן קס סעיף א. וכאן שהלווה קיבל את הכסף שלא מרצונו אין כאן איסור לפני עיוור על הלווה.

הלווה שקיבל את הריבית אין חובה להשיב כמבואר בשו"ע סימן קסא ס"ב, ולגבי לצי"ש ראה בשו"ע שם ובפת"ש.