קריעה בשעת יציאת נשמה / מעשרות מנטע רבעי

שאלה:

שלום לכבוד הרב,
ראיתי בגמ' שמי שח"ו נמצא בקירבת אדם שיצאה נשמתו אזי צריך לקרוע, א"כ אז רופא שמחלקה ד' או עובד במד"א שניתקל הרבה פעמים ל"ע עם המציאות צריך לקרוע כל פעם?

לגבי אילן שהגיע שנתו ה-4, האם בשביל נטע רבעי מספיק לעשות רק חילול על פרוטה ואפשר לאכול או שצריך גם להפריש תרומות ומעשרות?

תשובה:

שלום וברכה

מעיקר הדין מי שנמצא בשעת יציאת שנמה צריך לקרוע, כמבואר במועד קטן כה א ובשו"ע יו"ד סי' שמ, סעי' ה.

אמנם בס' גשר החיים פ"ד  סי' ט הביא שכיום לא נהגו להקפיד בכך, ומחשש שאם נחייב כל אדם לקרוע שם, לא ימצאו אנשים שיסכימו להיות עם המת בשעת יציאת נשמה, וכל שכן שסברא זו נכונה לגבי חובש או רופא שנתקל באירועים אלו באופן יומיומי.

נטע רבעי אינו חייב במעשרות ולא נוהג בו ביכורים, ראה רמב"ם מעשר שני פרק ט הל' ד ובדרך אמונה שם שם ס"ק כט.

מקורות:

הצטרף לדיון

תגובה 1

  1. יש להעיר שאם מדובר בעץ אחד יש אומרים שלא נוהג דין נטע רבעי רק בחמישה עצים והלאה ולדבריהם צריך לעשר רגיל עיין אור לציון חלק א וכן העלה הגאון רבי דוד טהרני בספרו שמספק גם יפריש מעשר וגם יחלל ואין צריך לתת ללוי או לעני