קבלת תענית לשיטת רבי יהודה

שאלה:

שלום לכבוד הרב,
1. אם אני מקבל תענית ואני אומר "הריני מקבל על עצמי למחר תענית שאוכל לאכול בה מזמן צאת הכוכבים לשיטת רבי יהודה" האם זה יתפוס גם לדעת רבנו תם מבלי שיטת הליכה אחר לשון בני אדם או שפה אפילו מעיקר הדין לא שייך כלל זה
2. אם אי אפשר כך איך לעשות כן?

תשובה:

שלום וברכה

ראשית יש כאן טעות בסיסית בהבנת הדברים, אין לרבי יהודה שיטה אחרת בעניני זמני היום והלילה ובודאי לא לגבי זמן יציאת הכוכבים [יש כמה דעות בענין מה הוא בין השמשות אבל זה לא משמעותי ולא לזו כוונתך]. רבי יהודה רק חולק עם חכמים לגבי זמן תפילת ערבית, שהיא קשורה לזמן הקרבת התמיד, האם זמנה מצאת הכוכבים או מפלג המנחה, אבל מתי סוף היום? בצאת הכוכבים. מתי זמן צאת הכוכבים שהוא סיום היום? אין בזה מחלוקת בין חכמים לרבי יהודה.

לעצם שאלתך, כשאדם מקבל תענית האם הכוונה לפי זמן הגאונים או לפי זמן רבינו תם, ברור שבארץ ישראל וברוב הקהילות שנוהגים שזמן רבינו תם זה רק לחומרא ולא מעיקר הדין, זמן התענית יקבע לפי שיטת הגאונים.

הצטרף לדיון

תגובה 1