כסף שנשכח בקופת הסופר

שאלה:

קופאי שנצברו אצלו סכומי כסף משמעותיים שאנשים שכחו לקחת את החזר העודף.
עפ"ר הכסף לא ניתן להם ביד, אלא מונח על צלחת יעודית, והם שכחו לקחת.
במקרה של קונה אשה נהוג לשים בצלחת.
קורה גם שנשכחו סכומים של מעל מאה ש"ח ע"י נשים מבוגרות.

האם הכסף שעדיין לא ניתן ביד לקונה, נחשב כבר שלו. ואזי הוא המאבד ואפשר להניח שהתייאש לאחר זמן מה.
[לא מדובר שלוקחים את הכסף בזמן שידוע מי הלקוח ששכח]
או שהעודף עדיין שייך לבעל החנות?
אם זה נחשב אבידה והפקר. האם זוכה בעל החנות מדין "חצרו" כי אנשים לא יכולים לגנוב מהמקום והמקום משתמר.

למעשה: האם יכול הקופאי לקחת לעצמו. האם שייך לבעל החנות. האם שייך לקונה וצריך להניח עד שיבוא אליהו או לעשות צרכי רבים.

תודה רבה

תשובה:

שלום וברכה,

הכסף שנשכח שייך לקונה שצריך לקבל את העודף, ויש חובת השבת אבדה להשיב את כספו, וקונה ששכח ולא קיבל עודף צריך בעל החנות לרשום את זה בפנקס שמור עד שיבוא אליהו, כדי אבדה שלא איתר את בעליה.

הכסף לא שייך לעובד ולא לבעל החנות אלא בעל החנות צריך לרשום את זה בפנקס ואז יוכל להשתמש בכסף, וכשיבוא הקונה לדרוש את כספו יצטרך להחזיר לו.

בהצלחה.