דיני מקח וממכר

שאלה:

שלום הרב,
הבינותי שבדיני ממונות(בענייני מקח וממכר וכדו') אזלינן בתר חוקי המדינה, אזי האיך אנו אמורים לדעת הכל פעם מה החוק אומר? ואיזה עניינים יישארו עפ"י גדרי ההלכה?
2.אם כך נוקטים למעשה, אזי הדיינים של ימינו צריכים להיות בקיאים בחוקים הללו, נכון?
שכוייח!

תשובה:

שלום וברכה,

בשכירות פועלים הולכים הרבה לפי מנהג המדינה, וכפי שכתוב במשנה השוכר את הפועלים… הכל כמנהג המדינה. בשאר דיני מקח וממכר יש דברים שהחוק קובע ויש דברים שהחוק לא קובע. דיין צריך תחילה לדעת את ההלכות שבשו"ע ואח"כ לדעת מתי המנהג קובע ומתי לא קשה להגדיר בשורות קצרות מתי המנהג קובע ומתי לא, אבל בהחלט חוקים שהתקבלו כמנהג יש למנהג משקל הלכתי.

בהצלחה.