פסוקים לכניסה ויציאה מבית הכנסת

שאלה:

שלום רב, איך טוב [ ראוי נכון חובה] לצאת או להכנס לביהכ"נ, איזה פס' צריך לומר, צריך להשתחוות, לפסוע ג' פסיעות? תודה רבה.

תשובה:

כשנכנסים לבית הכנסת משתחוים מעט ואומרים מה טובו:

וַאֲנִי בְּרֹב חַסְדְּךָ אָבוֹא בֵיתֶךָ אֶשְׁתַּחֲוֶה אֶל הֵיכַל קָדְשְׁךָ בְּיִרְאָתֶךָ. (תהלים ה, ח). ויש המוסיפים ואומרים אם יכולים: יְקוָה צְבָאוֹת עִמָּנוּ מִשְׂגָּב לָנוּ אֱלֹהֵי יַעֲקֹב סֶלָה. (תהלים מו, ח) יְקוָה צְבָאוֹת אַשְׁרֵי אָדָם בֹּטֵחַ בָּךְ. (תהלים פד, יג) יְקוָה הוֹשִׁיעָה הַמֶּלֶךְ יַעֲנֵנוּ בְיוֹם קָרְאֵנוּ. (תהלים כ, י) נָבוֹאָה לְמִשְׁכְּנוֹתָיו נִשְׁתַּחֲוֶה לַהֲדֹם רַגְלָיו. (תהלים קלב, ז). קודם כניסתו יאמר בבית אלוקים נהלך ברגש. ראה משנה ברורה בתחילת סימן מו.

כשיוצא מבית הכנסת, ראוי לומר:

"ה' צבאות משגב לנו אלוקי יעקב סלה", "ה' צבאות אשרי אדם בוטח בך", "ה' הושיעה המלך יעננו ביום קראנו". ויש שאומרים גם פסוק: "ה' נחני בצדקתך למען שוררי, הישר לפני דרכך", ויש מוסיפים גם את הפסוקים: "ויעקב הלך לדרכו ויפגעו בו מלאכי אלהים", "ויאמר יעקב כאשר ראם, מחנה אלהים זה, ויקרא שם המקום ההוא מחנים", ראה ס' עוד יוסף חי פרשת כי תשא.

לא פוסעים ג' פסיעות.

ראוי ביציאתו שלא יפנה גב לארון קודש אלא יוצא כשפניו לפנים.