כתיבת המשנה

שאלה:

שלום רב
להבנתי יש איסור גמור בתורה לכתוב את התורה שבעל פה.
רציתי לשאול על סמך מה רבי יהודה הנשיא כתב את המשנה? הרי הוא לא קיבל נבואה על כך.
שאלה שניה- כמה חכמים ערכו את המשנה וכמה זמן זה נערך?

תשובה:

יש מושג שנקרא עת לעשות לה' הפרו תורתך, שהוא כמובן דבר המסור לחכמים בלבד לדעתו, מתי הכלל הזה עצמו שאסור לכתוב את התורה שבעל פה גורם לשכחת התורה ומחייב להתירו. אגב משתמשים בזה גם לגבי דברים שבכתב שאי אתה רשאי לאומרם בעל פה, לגבי עיור וכדומה שמותר לו לומר בעל פה מטעם זה. ראה משנה ברורה סי' מט ס"ק א. וראה עוד שם לגבי דרשן שמתקשה לחפש כל פסוק הוא מזכיר בתוך ספר, שאף לו מותר. והכלל בזה שככל שזה מועיל ללימוד התורה ולזכירתה מותר. כמובן שוב, לא לנו להכריע בדבר כזה אבל חכמים יש להם סמכות.

אין לנו מידע ברור כיצד פעל רבי יהודה הנשיא בכתיבת המשניות, אבל אנחנו יודעים שהוא זה שסדרן בערך בשנת 200 למנינם.