אמירת ברכה על אוכל לא כשר

שאלה:

שלום רב, האם אמירת ברכה על מזון שיש בו ספק כשרות או על מזון שמצד עצמו אין בו דבר שאינו כשר ואין בו משהו אסור אלא שהוא בושל ע"י גוי – האם מותר לומר ברכות על מזון במצבים כאלה, למשל במצבים שונים למשל כשמבקרים / נופשים במזרח הרחוק, ומאד קשה להקפיד 100% על הכשרות אך נזהרים לא לאכול שום בשר וכו' האם הברכה נחשבת כברכה לבטלה, הרי אני מברך על המזון עצמו הרי הקב"ה ברא את כל המזונות ללא קשר אם נתבשלו ע"י גויים או לא, ואני מברך על עצם ומהות המזון עצמו. ואם כן ברכתי על מזון במצבים כאלה האם זה נחשב לחילול השם? ואם אני אוכל לחמים כגון לחמים הודיים שטוחים שנאפו ע"י גויים שברור שאין בהם רכיבים מן החי – האם עלי לנטול ידיים ולברך עליהם המוציא כמו לחם שנאפה ע"י יהודי? וגם לומר על לחם כזה ברכת המזון? תודה.

תשובה:

שלום וברכה ידידי

יהודי שומר על הכשרות בכל מצב! הרי אין כאן פיקוח נפש! יש פירות וירקות, אפשר להשיג קמח לנפות ולאפות, אל תוותר על הערכים היהודיים שלך ואל תאכל שום דבר שהוא בחשש בענין של כשרות! לחם שבודאות אין בו שום רכיב שאינו כשר, וכל החשש הוא רק בגלל שנאפה על ידי גויים, ואין בו חשש תולעים, אם הגוי הוא אופה מקצועי ולא אדם פרטי מותר לאכול וממילא גם אפשר לברך, אבל זה מאוד לא שכיח היום כי בכל המאפיות משתמשים במשפרי אפייה או בחומרים משמרים אינני יודע מה קורה בהודו, אבל שם נראה לי שחש לתולעים הוא ממשי ביותר…

מה שאסור לאכול אסור גם לברך עליו כיון שאין זה מברך אלא מנאץ… אבל אני בטוח  שתצליח להמנע מלאכול.

בהצלחה רבה מאוד ושבת שלום.