לתת מתנה בעת פירעון ההלוואה

שאלה:

חמותי חייבת לנו סכום כסף מסוים, וכשהיא משלמת היא רוצה להוסיף בצי'ק עוד כסף כמתנה, וזה לא מחמת הנאת ההלואה, האם יש בעיה. והאם מועיל לומר לה שעכשו תביא את המתנה ואח"כ תפרע בחוב. (והאם נחשב שמוסיפה כסף מחמת ההלואה, שההשראה לתת היתה, היות וכבר חייבת, להוסיף עוד כמתנה)

תשובה:

שלום וברכה,

אסור לחמותך לתת לכם תוספת בגין ההלוואה. אם היא רוצה לתת את התוספת כמתנה, וגם לולא ההלוואה הייתה נותנת מתנה, אסור לה לתת את המתנה ביחד עם ההלוואה ואף לא לרשום לתת את הכל בצ'יק אחד, אלא יש לפרוע את ההלוואה ואח"כ לתת תוספת מתנה.

בהצלחה.

מקורות:

תוספת בגין ההלוואה אסור גם באב לבנו – שו"ע יו"ד סימן קס סעיף ח. אם נותן מתנה אם זה לא בזמן הפירעון מותר כדין ריבית מאוחרת שאם זה מתנה ולא בגלל ההלוואה, מותר – שו"ע שם סעיף ו.