רוחב פאת הראש

שאלה:

שלום לכבוד הרב רציתי לשאול האם יש מקום להקל לאדם שצידי פאות ראשו "פאתים" רחבים לדקק אותם מעט ע"י פאתר או פינצטה בהסתמך על זה שכל האיסור הוא דווקא בתער (אע"פ שהשו"ע כתב ויש לחוש..) ובצירוף שיטת הרמב"ם שכל האיסור הוא דווקא שאינו משאיר ארבעים שערות במקום אחד ועם מדקק ע"י משחה אפשר לצרף סברא שזה גרמא
אשמח לתשובה מפורטת מכבוד הרב תודה רבה.

תשובה:

שלום וברכה

המנהג בזה הוא כדעת האר"י שעד רוחב שליש המצח [בערך אמצע העין] זה שיעור פאת הראש. כלומר אין היתר לדקק את הפאתים.

אף שהשו"ע הביא מחלוקת מכל מקום הביא שנהגו להחמיר, ולא נכון לומר שמשחה זה גרמא.

מקורות:

ראה כאן הרחבה בענין זה עם איורים ממחישים.

הצטרף לדיון

2 תגובות

  1. תודה רבה לכבוד הרב על המענה המהיר
    אני התכוונתי לשאול למה א"א להקל מצד ספק ספיקא דשמא הלכה כדעת הרמב"ם וסיעתו שעל האיסור הוא דוקא בתער ואם תרצה לומר אפילו במספרים כעין תער שמא כל האיסור הוא שאינו מניח ארבעים שערות במקום אחד כמו שבהרבה מקומות אנו עושים ספק ספיקא(ויש עוד צדדים להתיר) ומה שאמרתי בענין משחה שהוי גרמא יעויין בשו"ת הר צבי יו"ד קמג אני שואל על מנת ללמוד גרידא
    אשמח לתשובה מהרב.

  2. בפוסקים כתבו קונטרסים שלמים על כללי ספק ספקא, ענין אחד יסודי יש בזה, שכאשר בשני הספקות הוכרעה הלכה שלא כשיטה זו, אי אפשר לצרף שתי שיטות דחויות מהלכה ולהתיר מחמת צירופם, זה אחד הכללים הכי מוסכמים בענין זה.
    ההר צבי מסתפק לגבי משחה אם להגדיר זאת כגרמא, וגם לדבריו הצד שזה כך הוא רק אם נניח שלוקח זמן שיתלש והכל נתלש מעצמו על ידי הסם בלי מעשה אדם. המציאות בפועל אינה כך, אתה צריך להסיר את המשחה עם השערות, ובאופן זה בעצם אתה בדרך כלל תולש לפחות חלק מהן. כך שהנושא טוב לפלפולא אבל לא למעשה.