תרומות ומעשרות מספק

שאלה:

שלום וברכה.
1. כשאני צריך להפריש בברכה, האם אני חייב לדעת כמה יש בדיוק במשקל בכל סוג של פירות וירקות?
2. אם מישהו קנה נענע והוא אוכל אותה,ולא עושר ממנה, ואני משתמש בה רק להריח בו, שם לי בסלט, האם מותר לי לאכול מהסלט?
3. סופרים וחנויות ירקות שאין להם תעודה מהרבנות המקומית, האם צריכים להפריש תרומות ומעשרות בלי ברכה? הרי כולם עוברים דרך תנובה…
4. האם מותר לאכול בבית אחר מפירות וירקות שקונים מחנות שאין להם תעודה רבנות מקומית, ולא הפרישו תרומות ומעשרות בלי ברכה?
5. האם שולחן נחשב כ״מוקף״?
6 כשמפרישים בלי ברכה, האם חייבים עדיין להפריש תרומת מעשר שני או עני?

תשובה:

שלום וברכה

1. ככל שאתה מוציא בפועל רק את התרומה ותרומת מעשר לא צריך לדעת משקל מדוייק צריך רק לדעת שזה ודאי יותר מאחד ממאה.

2. אין לאכול סלט שיש בו נענע מגידול שאינו מפוקח.

3. אם אין כשרות מהודרת יש להפריש ללא ברכה.

4. ודאי שאין לאכול בלי להפריש, אתה יכול לבקש מהם להפריש.

5. ככל שהם לא בתוך כלים זה נחשב מן המוקף וטוב שיגעו זה בזה. ראה בהרחבה בס' משפטי ארץ פרק יב עמ' 173.

6. יש להפריש גם מספק.