תרומות ומעשרות במחשבה בלי אמירה

שאלה:

ערב טוב. ירקות שנקנו ממקום שיש ספק אם הפרישו מהם תרו״מ, ולכן אדם הפריש בביתו שוב, רק לא ידע שיש צורך לומר נוסח כלשהוא ופשוט חתך חתיכה מכל מין, עטף וזרק לפח. אני מבין שיש צורך להפריש שוב!? אך מה דין המאכלים שהוכנו כשיש בהם מהירקות הנ״ל?

תשובה:

שלום וברכה

כיון שהיתה כוונתו למעשרות הוא בעצם הפריש במחשבה ובדיעבד זה מועיל, בתנאי שהוא הבין מה הוא עושה.. או לפחות היתה כוונתו שזה יחול כפי הנוסח בסידור, משהו שקשור למעשרות…

מקורות:

תרומה גדולה ניטלת במחשבה ראה גיטין לא א. וראה בתוס' שם שגם תרומת מעשר ניטלת במחשבה, וראה רמב"ן וריטב"א שם.

לגבי מעשרות, בקרית ספר פרק ז מהל' מעשר סבר שלא מועילה מחשבה, אולם אחרונים רבים סברו שמועיל, ראה אמרי בינה מעשר סי' ז, חזון איש דמאי סי' טו ס"ק ה דבר אברהם ח"א סי' טז, וראה עוד מהר"י קורקוס וכסף משנה על דברי הרמב"ם תרומות ד טז שבדיעבד זה מועיל. לכן אין צורך להכשיר שוב את הכלים, כאמור תנאי שהוא אכן עישר במחשבה.