ספק בספר תורה אם הוא כשר או פסול

שאלה:

לכבוד הרבנים שליט״א
כידוע כשמתעורר ספק בס״ת מראים לקטן שאינו חכם ואינו טיפש.מה הדין כשאין קטן?

תשובה:

שלום וברכה

הקביעה הזו אינה מדוייקת. רוב הספקות הקיימים בספר תורה יש להראות לרב הבקי בהלכות סת"ם, ולא לקטן, יש סוג מסויים של שינוי צורה באותו שכדי לקבוע האם אכן נעשה שינוי בצורה מראים לקטן, ולכן צריך בקיאות גדולה כדי לדעת האם בכלל השאלה שלפנינו ניתנת להכרעת קטן. עכשיו השאלה באופן כללי כאשר מתפללים ונוצר ספק, דיבוק בין אותיות וכדומה ולא יודעים מה לעשות, אין רב במקום. במקרה כזה אין להעלות עוד מישהו לתורה ככל שיש חשש שהספר פסול, אלא יוציאו ספר אחר, ואחר כך יבררו את ההלכה. על דיני הטעויות מתי מוציאים ספר תורה מתי שואלים תינוק וכו', ראה בהרחבה בסימן קמג במשנה ברורה ופסקי תשובות שם.

הצטרף לדיון

2 תגובות

  1. לכבוד הרב שליט״א זו היתה כוונתי.
    ובכל אופן עדיין לכאורה יש כאן ספק ספקא שמא כשר ואם נאמר שפסול שמא הלכה כהרמב״ם ועוד שמצד כבוד ס״ת…
    אשמח למקור