טבילה – רגישות באוזן – דלקות אוזניים

שאלה:

שלום כבוד הרב
אני סובלת מדלקות אוזניים כבר 8 חודשים כל פעם זה בא והולך
פגישה אחרונה עם רופא מומחה של אף אוזן גרון נאמר לי לשמור על האוזן ממים שלא יכנס בכלל
השאלה מה עושים עם המקווה?

תשובה:

אם מדובר בהנחייה לזמן מוגבל יש לדחות את הטבילה, אם מדובר בהוראה קבועה, וחד משמעית, הפוסקים דנו בשעת הדחק גדול, באשה שיש לה חור בעור התוף ובאופן קבוע היא מנועה מלהכניס מים, מה לעשות בטבילה. ולמעשה כתב האגרות משה (ח"א סי' מח-צט) שתיקח צמר גפן ותתחוב אותו עמוק לתוך אוזן, כך שעל ידי זה בטבילה אחת שתעשה לא יכנסו לה מים לאוזן. בשעת הצורך שצריכה לאטום עוד יותר, מותר גם למרוח על הצמר גפן מעט וזלין. הגרש"ז אויערבך החמיר קצת יותר, שכדי שיחשב כדבר קבוע בגופה שאינה מקפידה עליו, תניח את הצמר גפן שבעה ימים באוזן [ניתן להחליפו, אבל שיהיה כל הזמן שם צמר גפן] אם אפשר להחמיר כדבריו, עוד יותר טוב. יותר מהודר, להרטיב מעט את הצמר גפן במי המקווה קודם כדי שיהיה בבחינת מים מקדימים [אם זה מותר מבחינה רפואית].

עצה נוספת כתבו בחלקת יעקב ועוד, שאשה אחרת תתחוב את אצבעה לתוך אוזנה אחרי שתרטיב אותה מעט, אבל זה לא תמיד מעשי.

אטמי אוזניים ודאי אסור.

לדעתי, אם זה רק חשש דלקת, לא יקרה נזק מטבילה חד פעמית ואין להקל בשום אחד מן האופנים הנ"ל.