ברכת המפיל בטיסה או ברכבת לילה

שאלה:

שלום וברכה
שלום וברכה.
למדתי אדם שנמצא ברכבת או במטוס בלילה לא יברך בשם ומלכות את ברכת "המפיל". מכיוון שזה לא דרך של שינה (שכיבה) אלא הם יושבים.
שאלה קצת רטורית: מה עם האנשים שיושבים במחלקה הראשונה במטוס או ברכבת (רכבת מצוי מאוד בארה"ב ובאירופה) האם גם לא יברכו בשם ומלכות?

תשובה:

שלום וברכה

ראשית נציין שבענין זה של שינה במטוס או ברכבת נחלקו הדעות: בשו"ת קרן לדוד או"ח סי' ס מדייק מלשון הגמרא שעל שינת עראי לא תיקנו ברכה, ולכן לדבריו הברכה היא רק על שינה של אדם במיטתו, ולא במטוס או ברכבת שאינו ישן בנינוחות ובקביעות כמו בבית. אמנם בשו"ת באר משה ח"ז עמ' קע נקט שלשון הגמרא הוא לאו דוקא, וגם מי שישן על הספסל ברבכת ככל שהלילה זו היא שנתו, עליו לברך. וע"ע רבבות אפרים א, קכ. אמנם יש שעוררו שגם אם שינה במטוס מחייב ברכה, מכל מקום כיון שקשה להרדם שם וסיכוי סביר שלא יישן, לא יברך.

לענין שאלתך, ברכבת שינה שממש שוכב על מיטה נראה שיברך, אבל במטוס, גם במחלקה ראשונה, אם אינו שוכב ממש נראה שלא יברך כיון שאין זו שינת קבע עבורו.