תיקון חצות – עד מתי?

שאלה:

שלום לרב.
אשמח לדעת עד מתי ניתן להגיד תיקון לאה ותיקון רחל.
ב. במקום שלא ניתן לשבת על הריצפה האם ניתן לאומרו בעמידה?
או בישיבה על כיסא ?

ג. מה עדיף בתיקון חצות. בחצות ממש או סמוך לתחילת הנץ?

תודה לרב
מאיר

תשובה:

שלום וברכה

תיקון חצות אפשר לומר מחצות הלילה עד עלות השחר, ולומר תיקון לאה בדיעבד גם אחרי עלות השחר זה אפשרי כיון שאלו רק פרקי תהילים. כמובן צורת העבודה שהיתה מקובלת על גדולי החכמים זה ללכת לישון בתחילת הלילה, לקום בחצות ולומר תיקון חצות וללמוד עד אור הבוקר ולהתפלל כותיקין, היום בעידן החשמל זה פחות מקובל, אבל בכל עת שאומרים עד עלות השחר זה טוב. וכל זה לכתחילה, אבל האמת שבכל עת שאדם מתאונן על החורבן, מצוה יש בכך, ובישיבות הונגריה היו אומרים תיקון חצות בימי בין המצרים בחצות היום, גם זה טוב.

מי שאינו יכול לשבת על הארץ ישב על כסא, העיקר הוא התפילה עצמה ורגשת הלב.

וראה עוד ילקוט יוסף סי' א אות מט.