חולה שצריך לאכול/לשתות קודם התפילה בשבת, חייב בקידוש?

שאלה:

שלום כבוד הרבנים.

יש לי מחלה בכבד.
וגם איני יכול לאכול פת לחם (שמכיל גלוטן), ולכן אני צריך לשתות רביעית יין או מיץ ענבים כדי לצאת ידי חובת קידוש היום, בשבת ויו"ט.
אבל, בבוקר, יש לי כל מיני כאבים שלפעמים מצריכים אותי לפחות לשתות מים או מיץ פירות למשל, ואולי גם לאכול משהו, וכל זה לפני תפילת שחרית.

למדתי שבמצב כזה אני צריך לעשות קידוש קודם לכן.
אבל בבית, בדרך כלל אין מיץ ענבים (חוץ בפסח), וקשה לי לשתות יין בבוקר על קיבה ריקה (בגלל האלכוהול שיש ביין).

במצב כזה, האם מותר לי לשתות מים/מיץ פירות (או אפילו לאכול בעת הצורך) גם לפני התפילה וגם בלי לעשות קידוש?

תודה מראש.
שבוע טוב וכל טוב.

תשובה:

שלום וברכה

ראשית, רפואה שלמה ובשורות טובות.

למעשה מעיקר הדין חובת קידוש היא רק לאחר שחרית, לפני התפילה אין חובת קידוש כיון שעדיין אינו זמן אכילה. אמנם, אף שבדרך כלל אסור לאכול לפני התפילה, לא בשבת ולא בחול [ראה שולחן ערוך בסימן פט], אדם שנזקק לכך מחמת חולי כפי שאתה מציין, ודאי מותר בכך, ולכן אם הוא חייב לאכול מיני דגן הוא עושה קידוש לפני התפילה כי בשבילו זה זמן סעודה, אבל אם די לא באכילת פירות, אינו חייב בקידוש עד לאחר הסעודה.

ראה שמירת שבת כהלכתה פרק נב סעי' יב, וראה עוד ביאור הלכה סי' רפט ד"ה חובת.

רפואה שלמה