האם חובה לאכול כזית מיד אחרי המוציא?

שאלה:

שלום,
אני אוהב לברך המוציא, לקחת ביס או שניים, ואז לאכול מהדברים השונים ומדי פעם לקחת עוד ביס מהלחם על פני כל הארוחה. האם זה בסדר או שאני חייב להקפיד שתוך כמה דקות לסיים "כזית"? כי זה ממש לא נוח לי לאכול כזית שלם מהלחם תוך כמה דקות.

תשובה:

שלום וברכה

אם לא אוכלים כזית תוך ארבע דקות [שאגב זה בסך הכל כחצי פרוסת לחם רגילה] אי אפשר לברך ברכת המזון. זה ברור. אמנם כתבו הפוסקים שראוי לכתחילה גם לעשות זאת מיד לאחר ברכת המוציא ולא בהמשך האכילה, ראה משנה ברורה בסי' קסז ס"ק לה, ובדגול מרבבה שם על המג"א ס"ק ז, ונראה שהטעם הוא מחמת החשש שמא רק באופן זה שאר המאכלים טפלים לפת, אבל זה הובא כזהירות בעלמא ולא חיוב גמור מדינא, ואגב באשל אברהם שם כתב טעם אחר, שמא יעשה שינוי מקום, ויש שכתבו שזה כדי שהנטילת ידים שהיא על כזית יחול חיובה מיד בתחילת אכילתו. ומכל מקום אכילת כזית בתוך שיעור זמן זה באיזו שהיא נקודת זמן בסעודה היא ודאי הכרח גמור.