חיוב נזק בתאונה דו צדדית

שאלה:

שלום וברכה,
רציתי לשאול הייתה לי תאונה באופן שאני יצאתי מחניה בצד הכביש ורכב שנסע בכביש פגע בי, מצד האשמה כנראה שאני אשם. אך האם בהלכות נזיקין אני חייב בנזק שכן מצד מצב הרכבים (אצל הרכב השני הפגיעה בקדמת הרכב ואילו אצלי בצד) ברור שלא פגעתי בו אלא או שהוא פגע בי או ששנינו פגענו אחד בשני.

תשובה:

שלום וברכה,

הכלל מי המזיק ומי הניזק נקבע לפי חוקי התנועה. ואם מצד חוקי התנועה אתה אשם אתה חייב על הנזק שעשית לו והוא פטור על הנזק שעשה לך. ואם מצד חוקי התנועה הוא נהג שלא כדין הוא חייב לשלם לך. ולכן אם יצאת מהחנייה שלא כחוק והוא פגע בך, אתה חייב על הנזק שנעשה לו והוא פטור מהנזק שעשה לך.

בהצלחה.

מקורות:

ראה שו"ע חו"מ סימן שעח סעיפים ז-ח. שמבואר שאם שניהם רצים ברה"ר והזיקו זה את זה שניהם חייבים. ואם אחד רץ ואחד מהלך הרץ חייב והמהלך פטור. משום שהרץ הוא שלא ברשות והמהלך הוא ברשות, וממילא נחשב שהרץ הוא המזיק והמהלך שהלך ברשות הוא הניזק. וכמו כן בנזקים של רכבים מודדים מי נהג שלא כדין והוא נחשב המזיק.