קידוש בזמן מזל מאדים

שאלה:

שלום לכבוד הרב
הרב מוצפי בהלכות שבת כותב שלא טוב לעשות קידוש בזמנים מסויימים והביא את המגן אברהם בנושא ועוד רבנים דיברו בזה
סדר הכוכבים המשמשים במהלך השבוע הוא לפי כצנש חלם או חלם כצנש תלוי ימים או לילות
השאלה שלי האם הכוכבים משמשים לפי שעות זמניות או שעות מלאות (60 דקות)
וכן ממתי הסדר שציינתי מתקיים מהנץ או מעלות השחר ?

תודה רבה

תשובה:

המקור למנהג זה הוא במהרי"ל שהיה מגדולי רבני אשכנז הקדמונים, ורבים ממנהגי אשכנז הושתתו על כתביו והליכותיו. הזמן בודאי משתנה לפי גרמי השמים, שכן החישוב לפיו מזל מאדים שולט בתחילת ליל שבת אינו אלא בחודשים תשרי וניסן שהיום והלילה שווים, ובשאר ימי השנה צריך לבדוק זאת על פי המומחים. על כל פנים, דבריו אלו הובאו במגן אברהם ויש מקהילות החסידים מקפידים בכך, אולם, מנהג רוב העולם שאינם מקפידים על דין זה, ובס' ערוך השולחן האריך לתמוה על דבריו שהרי עם ישראל אינם נשלטים על ידי המזלות, ואין כל טעם לחשוש לענינים כעין אלו.