כבישת ירקות חריפים על כירה בשרית

שאלה:

שלום כבוד הרב
אני עוסק בהכנת סלטים למכירה בדוכנים לפני שבת ורציתי לשאול שאלה קצת מורכבת:
הרתחתי חומץ ומים (ביחס של חצי חומץ וחצי מים בערך) ביחד עם מלח, סוכר, שום, וגרגירי פלפל שחור, בתוך סיר פרווה,
על גבי כירת גז בשרית (לפעמים בתוך 24 שעות), כנראה שהיא אפילו התלכלכה מאוכל שגלש או קפץ מסירים בשריים, ולא מקפידים לנקות אותה.
וכן קרה לי גם שבזמן שהסיר הפרווה עם החומץ היה על האש, החומץ הרותח גלש מהסיר והגיע לתחתית/לכירה (אני מציין זאת מצד שאולי בגלל הרטיבות וגם החריפות דין הבליעה מהכירה יהיה שונה).
ולאחר מכן שפכתי את החומץ הרותח מהסיר על גבי פלפלים חריפים חתוכים שנמצאים בסיר נוסף, ויתכן גם שכאשר שפכתי את החומץ לתוך הסיר עם הפלפלים נפלו גם טיפות שנגעו בתחתית הסיר הרותח או בכירה (מה שגלש).
והשאלה היא-
1. האם מותר לאכול את הפלפלים האלה עם מאכלי חלב, לספרדים ולאשכנזים? ואם אסור, האם יש דרך להכין והפלפלים יישארו פרווה?
2. האם הדין יהיה שונה במקרה שגם הפלפלים החריפים הורתחו מעל האש (מצד זה שהם חריפים)?
3. האם הסירים נשארו פרווה לגמרי (לגבי להכין בהם בפעמים הבאות)?
תודה רבה לכבוד הרב.

תשובה:

שלום וברכה

בדרך כלל בחצובה של כיריים גז, ניתן להניח שאין ממשות הראויה למאכל, ולגבי הבליעות, יש להניח שהכל מתלבן מהאש הדולקת תחת הסיר. לכן, לכתחילה תזהר שיהיה הכל יבש למטה ולא ישפך, אבל גם אם זה קרה, ניתן להניח שהכל פרווה בלי חשש. אין משמעות לחריפות ככל שהיא רק בסיר שהוא עצמו פרווה.

ערב טוב.

הצטרף לדיון

7 תגובות

  1. רציתי לברר, מה שהרב כתב- שאין משמעות לחריפות ככל שהיא רק בסיר שהוא עצמו פרווה, זה למרות שמה שגלש ונגע בכיריים הבשריות ובתחתית הסיר שצמודה להם זה דבר חריף? (כגון התחמיץ שיש בו חומץ ושום, או במקרה שהפלפלים הורתחו גם הם אז החומץ הופך לחריף).

  2. תודה רבה לרב על התשובה, רציתי להבין מה
    הכוונה רוב מים, רוב מים ביחס למה?
    ומדובר בתוך הסיר או על הכיריים?
    ולמה זה נקרא עירוי מכלי ראשון? זה הרי גלש לכיריים בזמן שהאש דלקה

  3. היחס בין הרכיבים שבסיר הוא: חצי מים, חצי חומץ והשאר מלח סוכר שום וכו'
    ויש לציין שבהמשך הבישול היחס בין המים לחומץ משתנה, כי חלק מהמים מתאדים ואז יש יותר חומץ ממים.
    אז האם מחשיבים גם את החומץ כחלק מהמים (החומץ מכיל 5% חומצה והשאר מים) או שאינו מצטרף ואז אין רוב מים?
    כלומר האם צריך רוב מים רק ביחס לחומצה, או רוב גם ביחס למים של החומץ? תודה רבה וסליחה על האריכות..

  4. למעשה לא ברור לי כלל שזה יחשב דבר חריף החומץ הזה, הוא מדולל ולא ברור בעיני הדבר. זה לא הדבר חריף הקלסי שהובא בפוסקים. וכיון שבלאו הכי החצובות מלבנות, לא הייתי מחמיר כאן.