תמיהות בעניני מגילת הסתר

שאלה:

שלום לרב
יש לי שאלות לגבי הסיפור במגילת אסתר
1. למה לא כתוב במפורש במגילה שהרגו את ושתי
2. למה גם הנערות של אסתר צמו (הרי הן היו גויות לא כך?)
3. למה רשום לפעמים אסתר המלכה ולפעמים, המלכה אסתר, ולפעמים רק אסתר?
4. זרש ידעה בהתחלה שמרדכי הוא יהודי ותכננה עצה….איך לבסוף אמרה להמן…בגלל שמרדכי הוא מזרע היהודים לא תוכל להפיל אותו
5. בסוף פרק ח רשום רבים מעמי הארץ מתיהדים בגלל הפחד…האם זה נחשב גיור כהלכה…?
6. יש אומרים שמרדכי היהודי התחתן עם אסתר…ואז אסתר לא רווקה… אז איך נלקחה בידי שומר הנשים.
7. פרק ג פסוק 1.. אחר הדברים האלה גידל…איזה דברים
8. סוף פרק ג רשום והמלך (הכוונה גם לקב'ה) והמן ישבו לשתות…היתכן דבר כזה?
9. פרק ד פסוק טז …אסתר אומרת פעמיים אבדתי הכוונה גם בעולם הזה ובעולם הבא??? ואם כן למה????

ושאלה לגבי שושן פורים
בעיר שלא מוקפת חומה. מה התושבים צריכים לעשות ביום הזה
האם לומר על הניסים בברכת המזון? וכ'ו
תודה רבה

תשובה:

שלום וברכה

1. לגבי זה היה לי ביאור השנה ומצאתיו בגר"א. רש"י כותב "אשר לא תבוא ושתי – לכך נהרגה", כלומר, נראה מדבריו שלא היה גזר דינה למות, גזר דינה היה שלא תבוא עוד אל המלך, אלא שיש בעיה אחרת, שאינו כבוד המלך שהמלכה לשעבר מסתובבת בחוצות ונשאת לאדם פשוט, לכן צריך להרוג אותה, אבל ז באמת "ענין צדדי" שלא קשור לעיקר הדין.

2. הן היו יהודיות, מאלו שושתי היתה משעבדת בכוונה תחילה בשבת.

3. בכל הנושא הזה של כתיבת המלך במגילה יש סודות גדולים על פי קבלה ואיני יודע.

4. לפעמים המילה "אם" משמשת בתור "כיון". כלומר כיון שהוא יהודי והחילות לנפול לפניו…

5. זה חל בדיעבד כיון שקיבלו עליהם עול מצוות, אבל לכתחילה לא מקבלים אותם.

6. הגמרא במגילה יג א אומרת שהיה בה משהו מיוחד שאם רוצה הי לטעום בה טעם בתולה היה טועם וזה חלק מהנס.

7. מה שהקב"ה הקדים רפואה למכה עם אסתר, ראה רש"י ומדרשים.

8. הכל כאן בדרך רמז והכוונה שהקב"ה גזר את הגזירה.

9. הגמרא הידועה כאשר אבדתי מבית אבא כך אובד ממך [מגילה טו א] שכן עד עתה היא היתה אנוסה בידי אחשורוש ולא נאסרה למרדכי, ועכשיו שבאה מרצון היא נאסרת עליו.

הצטרף לדיון

2 תגובות

  1. תודה להרב על התשובות

    אך לא קיבלתי התייחסות לגבי שושן פורים. בעיר שלא מוקפת חומה. מה עושים התושבים…? אומרים על הניסים בברכת המזון. ותפילת 18???
    תודה