צ'ק שלא נפדה – הרווח למשלח או לשליח

שאלה:

במהלך עסקה, ראובן העביר לשמעון כסף ישירות לחשבון הבנק, ע"מ שייתן צ'ק דחוי ללוי שהוא הצד השני בעסקה, כשהגיע זמן הפרעון הצ'ק לא נפדה. לאחר זמן מה פנה שמעון ללוי אודות גביית הצ'ק, והתפלא לשמוע שלוי טוען כי כבר פדה את הצ'ק, (לוי הינו אדם צעיר ופקח אך כנראה התבלבל בין חובות שונים) וכי הוא לא חייב לו דבר ואפילו מוכן לתת לו הודאה כתובה על כך, מה צריכים שמעון וראובן לעשות? האם הם צריכים להפקיד את הכסף בחשבון סגור עד שלוי יתוודע שלא פדה את הצ'ק, או להתחלק במציאה, או אפשרות אחרת?

תשובה:

שלום וברכה,

שמעון צריך לבטל את הצ'ק, ולהחזיר את הכסף לראובן – בעל המעות.

בהצלחה.

מקורות:

ראובן שלח מעות עם שמעון שישלם ללוי [להכניס לבנק של שמעון ושמעון נותן צ'ק ללוי זה נחשב שליחות מעות]. ומבואר בשו"ע סו"ס קפג ראובן שלח מעות עם שמעון שיפרע לגוי, והגוי שכח מהחוב, שמעון יחזיר את המעות לראובן. וכן אם ראובן נתן 50 זהובים שיפשר עם בעלי חובותיו ושמעון הצליח להתפשר עם הבע"ח ב25 זהובים, הנותר חוזר לראובן. ולכן גם כאן לוי לא פודה את הצ'ק, יתכן וקיבל את הכסף ממקום אחר, ולכן צריך להחזיר את המעות לראובן. אבל שמעון יבטל את הצ'ק תחילה שמא לוי ייזכר ויפקיד את הצ'ק ויגבה משעון מעות. אבל אם יבטל לא יכול לפדות את הצ'ק כשיש לשמעון קבלה על הפירעון.