מצות אכילת מצה בכל כזית שאוכלים בליל הסדר?

שאלה:

האם אפשר לקיים מצוות עשה של בערב תאכלו מצות
רק בכזית אחד או שאני יכול לאכול הרבה כזיתים במשך הלילה ולקיים בכולם מצווה
ושאלה נוספת אפיקומן הרי דרבנן אבל האם אפשר לכווין לצאת בו גם
גם מצוות מצה דאוריתא וגם מצוות אפיקומן דרבנן
אינני מתכווין שבמקום הכזית של האכילת מצה
אלא רגיל כמו שאוכלים באפיקומן כדאי לכווין גם על אכילת מצה?

תשובה:

במהר"ל בגבורות ה' פרק מח מחדש, שכיון שמצות סיפור יציאת מצרים היא על המצה, כל מצה שיאכל בלילה הזה יש בה מצוה. וראה בס' עבודת משא חלק ב להרב שמואל מאיר שליט"א שהאריך בענין זה.

ממילא ניתן גם לכוין כמו שהצעת, בפרט שיש ראשונים שסוברים שעיקר קיום מצות אכילת מצה היא דוקא באפיקומן, רש"י ורשב"ם קיט ב.

הצטרף לדיון

6 תגובות

  1. אין תוספות כזה, יש תוספות בסוכה פרק ג' שדן לענין ברכה מדין עובר לעשייתן עד מתי ניתן לברך, ושם הוא מצדד שלמנהג בני ירושלים שלא מניחים את הלולב, כל זמן שעדייןם הלולב בידו זה כהמשך למצוה ועדיין ניתן לברך, וכעין מה שכתב שם לגבי הנענועים שכיון שיש בהם הידור מצוה די בכך לענין דין עובר לעשייתן..

  2. שלום וברכה
    בגמרא בערבי פסחים [פסחים ק"ז:]
    רבא הוה שתי חמרא כולי מעלי יומא דפיסחא כי היכי דניגרריה לליביה דניכול מצה טפי לאורתא
    כתוב כאן שרבא היה
    שותה במשך כל היום של ערב הפסח יין בכדי שיאכל
    מצה יותר בלילה ברור שלא הכוונה ששתה יין כל היום בשביל להצליח לאכול שני כזייתים בערב
    מה גם שכתוב מפורש דניכול מצה טפי
    תודה רבה