ברכה ראשונה על מאכלים באמצע ארוחה

שאלה:

שלום וברכה כבוד הרב,
1.אם אני אוכלת ארוחה, למשל: אורז עם בשר כלשהו וסלט, אני צריכה לברך על כל מאכל בנפרד? כי כל מאכל דורש ברכה שונה או שמברכים ברכה אחת על כל הארוחה? אם מברכים ברכה אחת איזו ברכה?
2. אם יש גם משקה בארוחה מברכים גם על השתיה?
תודה רבה!❤️

תשובה:

שלום וברכה

שאלה זו נדמה לי שכבר שאלת ונענתה על ידי מיד בזמנו, תיכף אבדוק איתך אם את מקבלת מאיתנו את הלינקים או שזה הולך אצלך לספאם ואז כדאי להגדיר זאת אצלך כדואר רצוי.

בענין זה יש הבדל בין ארוחה שיש בה לחם לארוחה כמו זו שהזכרת.

כאשר יש לחם, אזי נוטלים ידים בתחילה ומברכים על הלחם, ואז כל מה שנאכל כחלק מהארוחה לשובע, אינו חייב ברכה, יהיה זה עוף אורז סלט ירקות ועוד, אבל הפירות שאוכלים למנה אחרונה וכדומה חייבים ברכה, כיון שאינם נאכלים לשובע ואינם טפלים ללחם [למעט עוגה שלרוב היא נחשבת כעין ספק פת ולכן עד כמה שכבר בירכת המוציא לא מברכים עליה מזונות, יש כמה כללים כדי להגדיר אותה באופן ודאי שאינה לחם ולברך עליה כמנה אחרונה, וזה שיהיה המאפה דק, ממולא ומתוק. למשל שטרודל תפוחי עץ, או בקלוואה, או וופל ממולא וכדומה].

גם על שתייה מברכים באמצע ארוחה שאין בה לחם, אבל אם יש לחם, מברכים רק על יין [על פרי סחוט יש מחלוקת בין הפוסקים].

מקורות:

שולחן ערוך סימן קעד וסימן קעז.