הנבטת עדשים ביום ששי שנמשכת בשבת

שאלה:

הנבטת עדשים זהו תהליך שאורך בערך 24 שעות, עד שמתחילים לראות שורשים והם ניתנים לאכילה.
האם מותר להתחיל את התהליך ביום ששי מתוך ידיעה שהמשך ההנבטה יהיה בשבת (כמובן – בשבת לא עושים כלום חוץ מלהמתין. כל מה שצריך עושים מראש ביום ששי)?
במידה ומותר – האם יש הבדל אם רוצים לאכול אותם כבר בסעודה שלישית? או מיד במוצאי שבת? או רק ביום ראשון?
תודה

תשובה:

שלום וברכה

אין איסור להכין זאת בערב שבת, הפעולה נעשית מאליה ומטבעה היא מתמשכת, אולם בשבת עצמה לכאורה יש לאסור לאכול את הנבטים משום איסור נולד, וגם משום מוקצה, שכן בערב שבת בין השמשות הם לא ראויים לאכילה ואדם מסיח דעתו מהם, וזה לא בגדר גמרו בידי אדם כיון שזה באמת תלוי בהליך הנביטה עד שנעשים ראויים לכך, ויש להמתין עד שיתבצע כל פעם ברגע אחר.

הצטרף לדיון

2 תגובות

  1. זה לא ייחשב כקוצר? כמו כן מה ההבדל בין גמרו בידי אדם שאדם שם מאכל לא מבושל בערב שבת שמתירים כשהוא על הפלטה (פלטה = גו"ק) לבין ההנבטה כאן
    ואגב מיגו דאתקצאי , לאיזה סוג מוקצה הוא שייך מלאכתו לאיסור ? מחמת גופו?

  2. באופן שהוא לוקח משם זה גם יכול להיות קוצר.
    כאן זה לא גמרו בידי אדם כיון שמשך זמן הנביטה אינו מוגדר ואינו תלוי בו וכפי שהסברנו.
    זה מוקצה מחמת גופו.