תשלום קנס מישטרתי

שאלה:

שלום, שתי שאלות לא בהכרח קשורות:
א- שתי בחורים השתמשו בנרגילה על חוף הים. הגיע פקח ושאל של מי הנרגילה ולבחור שזיהה את עצמו כבעלים, נתן דו"ח של 800 ש"ח כי אסור להביא זכוכית לחוף. האם הבחור השני חייב חלק בתשלום הדו"ח? [האם הוא נקרא שואל שחייב באונסין או אולי זה נקרא שאלה בבעלים, או אולי זה לא קשור בכלל לדיני שאלה כי ההקפדה של המחוקק הוא בעיקר על השימוש ושתיהם השתמשו…]
ב- שתי בחורים חוזרים מאירוע מאוחר בלילה ורוצים להספיק להגיע בחזרה לישיבה בזמן למעריב. הנוסע אומר לנהג לנסוע במהירות מופרזת כדי שיגיעו ליעד בזמן. הנהג מסכים ונוסע במהירות, נעצר ומקבל דו"ח ונקודות. האם הנוסע גם חייב בחלק מהתשלום כי הוא הציע הראיון [ואולי בתוך ההצעה מונח ההבטחה שהוא ישא בחלק מהאחריות…]
תודה מראש

תשובה:

שלום וברכה,

א. מי שחויב בדו"ח הוא לבדו צריך לשלם וחברו לא צריך לשלם. הדו"ח הוא על החזקת הנרגילה, והשני לא גרם לו לקבל את הדו"ח ולא הוסיף לחיוב של הדו"ח. זה לא קשור לדין שואל שחייב באונסים, כי זה חוב צדדי ולא הפסד של החפץ השאול.

ב. הדו"ח ניתן לנהג שנסע במהירות ולא לחבר שהמליץ לו לנהוג במהירות. יש נדון בחבר שאמר לנהג תיסע מהר ואני ישלם את הדו"ח, אם חלה ההתחייבות של החבר. אבל כאן שהוא לא התחייב אין לחייב אותו להשתתף בדו"ח. והנהג לא היה צריך לשמוע בקולו, והנהג שנהג במהירות חייב לשלם.

בהצלחה.