הדלקת נרות חנוכה למי שאין לו חלון הפונה לרשות הרבים

שאלה:

גר במקום שאין חלון לרשות הרבים
ויש אפשרות להדליק בכניסה לבנין
וגם בתוך הבית
על איזה הדלקה מברכים ?

תשובה:

שלום וברכה

עדיף בבית לאנשי הבית, או טוב יותר בפתח הדירה הפונה לבנין, ולא לומר את הברכה על הדלקה בפתח הבנין, משום שיש מחלוקת גדולה בין פוסקי זמנינו האם בכלל ניתן להדליק בפתח הבנין. לדעת הגרי"ש אלישיב זהו המקום האידיאלי, שכן חכמים קבעו להדליק בפתח החצר הפונה לרשות הרבים וחדר המדרגות הוא בעצם חצר משותפת לכל דיירי הבנין. אולם כידוע החזון איש נקט שחצר שדיברו בה חכמים היא כזו המיועדת לשימושי דירה, כמו שהיה בזמנם שהיו אוכלים בחצר ומבשלים ומכבסים ועוד, אבל חדר המדרגות שמיועד בעיקרו רק למעבר אינו נחשב חצר ולא יוצאים שם ידי חובה. לכן ההמלצה היא להדליק בפתח הדירה הפונה לחדר מדרגות [כדברי הפרי חדש הידועים לגבי מי שדירתו למעלה מעשרים אמה], ואם זה ממש לא אפשרי מסיבה מסויימת, אז בחלון שבבית גם אם אינו פונה ממש לרשות הרבים אולי בכל זאת יוכלו לראות משהו, או לסמוך על מנהג החסידים שמדליקים בפתח הסלון בתוך הבית עצמו. אבל כאמור העדיפות היא לפתח הדירה מבחוץ בתוך הטפח הסמוך לפתח.

שבת שלום.

הצטרף לדיון

2 תגובות

  1. מה המדרג להיכן הכי מיטבי להדליק חנוכיה:
    1]במרפסת הדירה.
    למרות ש-גר בקומה גבוהה, ובאזור עם הרבה מנורות במרפסות,
    כך שלא סביר שיראו ממרפסת או חלון הדירה שלו חנוכיה דולקת.
    2]בפתח הדלת הראשית של הדירה שלו. מול מקום חיבור המזוזה.
    כך שהמזוזה מחוברת בצד 1 של פתח הדלת הראשית,
    והחנוכיה עומדת על שולחן קטן בצד ה2 של פתח הדלת הראשית.
    3]במסדרון הקומה שלו. בין 2 דלתות של 2 מעליות של הבניין,
    לבין דלת הקומה לחדר המדרגות של הבניין.
    במרחק מספר מטרים מהדלת הראשית של הדירה שלו.
    ובגלל פניה במסדרון הקומה, בכלל לא רואים את הדלת הראשית של הדירה שלו.
    4]בלובי בקומה קרקע. רק אם וועד הבית יסכים לו. זה בניין עם חילונים וגוים.
    5]מחוץ לבניין, בקרבת הדלת הראשית של הבניין, בקומת קרקע.
    6]הצעות נוספות?
    תודה.

  2. אם אינו מעל עשרים אמה, ודאי עדיף בחלון.
    אם הוא למעלה מעשרים אמה ויש בנינים ממול, גם אם יש הרבה חנוכיות, ידליק בחלון או במרפסת.
    אם אין בנינים ממול ידליק בפתח הדירה.
    בכל מקרה לא ידליק בחדר מדרגות או בכניסה לבנין [אלא אם כן רוצה לחשוש לדעת הגרי"ש אלשיב ורק לחומרא, כלומר ידליק שתי חנוכיות ויברך על זו שבביתו].