חלוקה הוגנת בשימוש בין ספרי תורה שנתרמו לבית הכנסת

שאלה:

שלום הרב. בית כנסת שעד כה השתמש בספר תורה היחיד שלרשותו, ובקרוב בע"ה יגיע ספר נוסף כתרומה. איך נכון לנהל סדר ההוצאה והשימוש בספרים? מעכשיו להעדיף את השימוש בספר החדש? אם כן, לכמה זמן? או שמא שבתות לסירוגין? יש שהציעו שבשנה הראשונה להשתמש בספר החדש, ואח"כ לחזור גם לישן. ומה יקרה כאשר בע"ה ייתרמו ספרים נוספים?
האם רבותנו הזכירו מנהג או עצה שישמור על השלום וימנע תחושת קיפוח לתורמים? אם כן, האם יש הבדל במנהג בין ספרדים לאשכנזים? בתודה מראש.

תשובה:

שלום וברכה

בדרך כלל כאשר אדם תורם או משאיל ספר תורה לבית הכנסת עורכים חוזה ששם מפורט בדיוק מתי וכמה יקראו בספר הזה, ואז כמובן יש לעמוד בכל תנאי ההסכם, ובמידה וזה לא מסתדר יש לחזור לתורם ליידע אותו ולהותיר ביו את הבחירה מה לעשות עם הספר.

ככל שלא נעשה שום תנאי, ידאגו לחלוקה הוגנת ושוויונית בין הספרים. היה מנהג קדום להשתמש בשנה הראשונה כל שבת בספר הזה, יש בכך גם סוג של הגהה נוספת לספר החדש כשעוברים עמו על כל הקריאות. כמובן שבאופן זה בימי החול ישתמשו בספר הישן. לאחר השנה הראשונה יעשו חלוקה הוגנת.

ככל שספר אחד מהודר יותר מהשני, רשאי בני הקהילה לבקש שבקריאות החשובות יותר יקראו במהודר יותר.

העיקר לבוא לידי סיכום שיתקבל על לב כולם ויהיו שמחים ומרוצים.

שבת שלום ומבורך.