התנייה תשלום על כניסה לביכנ"ס

שאלה:

שלום וברכה
אצלנו בבית-כנסת החלו לגבות מגבית חודשית מכל בית-אב, בעבור אחזקה של בית הכנסת (נקיון חשמל מים וכו) כי הנדבות לא מכסים את השימוש במתקן, לצערי אין ביכולתי לשלם, האם מותר לי להמשיך להגיע או שכדאי שאחליף בית-כנסת.
תודה.

תשובה:

שלום וברכה,

מעיקר הדין מותר לכפות על מתפללי בית כנסת לשלם דמי חבר. לרוב גבאי בית כנסת שגובה דמי חבר לא מתנה את התפילות בדמי חבר אלא משדל את המתפללים שישלמו דמי חבר. ולכן אם לא אמרו לך שאתה לא יכול להופיע בבית כנסת מותר לך להמשיך להתפלל בבית כנסת, אבל בכל זאת כדאי שתתאמץ ותשלם דמי חבר – אם יש יכולת בידך.

בהצלחה.

מקורות:

ראה שו"ע או"ח סימן קנ. ושו"ע חו"מ סימן קסג.