חרקים שלא נראים בעינים שלנו

שאלה:

חורף בריא לאתר נפלא זה
אקדים קמח לתורה
האם אתר זה צריך מימון עבור הפעלתו? או שהוא נוהג בשיטת "מה אני בחינם" ולא מקבל/נזקק לתרומה?

ועתה לתורה:
שאלתי בעניין חרקים, ועל מנת שרבים המבקשים את דבר השם לא ירגישו לשווא נקיפות מצפון כפי שנראה לי שאכן קורה

ובכן
פגשתי בני תורה חשובים ת"ח המוחזקים למדקדקים ואף חיברו ספרים במקצועות שונים

כששאלתים האם הם אכן בודקים כל ירק ופרי כפי המתואר בספריו של רב חשוב הבקי בעניין תולעים
התשובה הייתה שלילית (לדוגמה לחתוך ראש פלפל אדום ולשטוף מבפנים)
ואנוכי הקטן אכן סבור שלא כל מה שמפורסם שחייבים בבדיקה הוא אכן משורת הדין וזה הוא הגורם שהרבה נבוכים ומרגישים שהדבר מייותר או שקשה להקפיד עליו

לכן
אבקש לברר קמיה מורי הוראה של אתר חשוב זה
עד מתי יש להציץ אחר החרקים

אקדים ברשותכם:

יש נידון גדול בכל עניין "לא ניתנה תורה למלאכי השרת"

והוא שאת ריבוע התפילין לא בודקים במיקרוסקופ כשיטת הגרי"ז בפשטות
וכנימות לולא שהחזו"א כתב לגרשז"א שאם יתבונן הרבה זמן יראה שהם זזים ולכן יש לחוש ,גם הגרשז"א סבר בתחילה לא לחוש באופן גורף בפרי הדר (עיין הליכות שלמה על תפילה עמוד כג ככל הנראה)

וכן בעניין חרקים הובא בספר "טבעות השולחן" (עמוד 22)
https://hebrewbooks.org/56573
שיש על מה לסמוך באינו נראה

כמו כן ידוע בשם הסטייפלער שלא צריך לדקדק אחר המקום המדוייק להניח תפילין באמצע עם מראה (הוראה שנמסרה לרב שטרנבוך שליט"א)

מאידך
זכור לי שהרב זילברשטיין שליט"א אסר בשתייה ממעיין מים בטבע ואינו לפני כעת המיקום
ושם לכאורה מנסיוני עכ"פ לא חזינא לחרקים במים

לכן נבקש נא לברר
א. 4 מינים האם יש סיבה לעיין בזכוכית מגדלת ותחת אור? דבר שלא היה בעבר. האם אכשר דרא, או אדרבה "במקום שהקלת החמרתי"?

ב. האם יש עניין לנקות חסה המוחזקת כנקיה תחת מים וסבון, דבר שלכאורה אבותינו לא נהגו, ובפשטות לא הוי מצוי ולא נראה? וכן בשאר תבלינים מוחזקים לנקיים כגון סלרי בצל ירוק ועוד.

ג. גרעינים שחורים , אם אכן נגועים הם מאד עד כדי שיש לבדוק כל אחד, היאך כשרויות מהודרות מוכרות זאת, וכי מישהו בודק גרעין גרעין?

ד. סכך יש לבודקו ? האם יש סבירות שחרק נראה לעין יפול למרק מבלי שנשים לב?
אם אכן יש לבודקו, דבר שלא היה בעבר ולכאורה התחדש רק בשנים האחרונות
האם להשים מלח גס ולכסות בניילון עוזר או שחייבים ריסוס בספריי קטלני (שבעצם הורק את החרק, שגם אסור באכילה במיתתו…)
בכלל בעניין סכך
התורת חיים במסכת חולין היקל בעניין חרק שבלעו שלם שלא דרך אכילה והנאה בשוגג (https://daf-yomi.com/DYItemDetails.aspx?itemId=42698)

ה. האם מותר לשתות מים במעיין בטבע או בברזייה בפארק?

ו. קלחי תירס חייבים בבדיקה (רב חשוב מבני ספרד סיפר בשיעור שמסר שאכל קלחים בעת טיול מבלי לחשוש)

האם בכל זה מהני אם לועס היטב את האוכל?

תשובה:

שלום וברכה

נקדים תחילה את הכלל, ועל ידו נבין את הפרטים: נכון הדבר שדבר שאינו נראה בעין אינו אסור באכילה, אבל לא בזה מדובר! לרוב, מדובר בחרקים שאם תתבונן בהם על רקע מתאים הם ניכרים מאוד לעין, הבעיה שאריות ירוקות על חסה או זבובים ירוקים על חסה, לא נראים כי הרקע ירוק… תסכים איתי שאין הגיון באופן כזה להמנע מבדיקה.

כמו כן, יש הרבה דברים שניכרים היטב לעין רק אתה לא יודע שהם חרק! אדם שיאכל כנימה כי הוא לא יודע שמדובר בכיסוי בעלמא על חרק בהחלט ניכר ומשמעותי, והוא חושב שזה סתם ליכלוך חום, זה סתם חוסר ידיעה, זה לא נקרא שאינו ניכר לעין, וזה מאוד מצוי דוקא בפלפל שהזכרת, יש רימות ניכרות לפעמים, רק אנשים חושבים שזה סתם פירורים וליכלוך…

לגבי מה שאבותינו בעבר לא בדקו, ראשית זה שפעם לא ידעו אינו מחייב כלום ככל שעכשיו עינינו הרואות שיש בעיה… [ואגב ידועים דברי הבן איש חי שצעק הרבה כנגד הנשים שלא יודעות לבדוק היטב את הירקות ואת הקטניות, וידועים בזה גם דברי החיי אדם]. שנית, הסיבה לכך ידועה מאוד, בעבר כל איזור היה בו את הנגיעות המאפיינת אותו ומטבע הדברים זה גרם למיעוט נגיעות. היום בגלל היבוא והיצוא יש בכך מקום בעולם את כל החרקים שיש בכל מקום בעולם… כך יוצא שאם בעבר גידלת ירק והיה בו חשש רק לירק מקומי כה או אחר היום יכול להיות בו 7-8 סוגי חרקים שונים… כמו כן בעבר היה הרבה פחות יכולת שימור למאכלים מה שגרם לאכילת דברים טריים יותר ונגועים פחות.

אינני רוצה להכנס לדוגמאות ספציפיות נוספות כיון שאינני מומחה לבדיקת מזון יש לכך מומחים טובים ממני, הרב ויא או אתר כושרות [תוכל לראות בטבלאות שלהם כמו חרקים בירקות עלים, מדובר במאות חרקים לפעמים לראש חסה אחד או לקבוצת עלי תיבול!].

בענין ארבעת המינים, אם מדובר בחשש "חסר" אין לזה שיעור, אם מדובר בחשש שינוי מראה ודאי לא צריך להסתכל בזכוכית מגדלת כדי למצוא אותו, השימוש יעשה רק כאשר אני רואה משהו באופן ברור בעין ורק רוצה לאבחן אותו על ידי הגדלתו.

האתר שלנו בהחלט נזקק לתרומות כיון שהתפעול שלו דורש הרבה אנשי מקצוע וכו', כמו כן האתר לשנו מסונף לכולל דיינות מהחשובים בעולם, לומדים בו למעלה מ150 תלמידי חכמים בתוכנית מאוד תובענית שמאפשרת ללומדים להיות בקיאים באופן נדיר בחושן משפט ואבן העזר ורבים מבוגרי הכולל נושאים תפקידים חשובים בתחומים אלו.

ברכה והצלחה וחורף בריא.

הצטרף לדיון

4 תגובות

  1. תודה רבה כבוד הרב הנכבד
    א
    אחר בקשת המחילה
    רוב סעיפי השאלה לא נענו… מאד נודה למענה

    ב
    התרומה אליכם יכולה להיות ממעשר?
    ג
    ואגב גם בחסר, כמה יש לעיין בבדיקה ראשונית לחפש חסר? ומה הכוונה אין שיעור, מיקרוסקופ שמגדיל פי 1000? עד כמה צריך לעיין בדבר בתחילה

  2. אינני רואה מה לא נענה. אם כוונתכם לגבי הפרטים בענין מים ותירס וגרעינים שחורים וכו', הסברתי, אינני מומחה לנגיעות המזון, אבל את הכלל אמרתי, ועל פי כלל זה נוהגים הרב ויא ואתר כושרות. לכן לדעתי יש לשמוע לכל ההנחיות.
    את הסכך יש לרסס היטב בחומר עמיד ולארוז באופן אטום ובמקום יבש, לפני החג כדאי לנער על נייר לבן ולראות אם נופל משהו.
    התרומה יכולה להיות ממעשר.
    בחסר יש כללים במשנה ברורה, אם נחסר רק מהקליפה החיצונית ועדיין יש את הקליפה הירוקה הרי הוא לא נחשב חסר, כך שבהחלט לא מדובר במשהו מיקרוסקופי.
    כל מה שהבאתם מתפילין אינו נודע לנושא של נגיעות לפי הכלל הנ"ל.
    אם יש עוד משהו שהחסרתי אשמח אם תמקד אותי.

  3. גרעינים שחורים דנמכרים בכשרות מהודרת. ברזיה ומעיין בפארק. ולעיסה היטב. אלה שאלות שלא נענו…

    אגב צודק השואל שהגרשזא לא רצה להחמיר בכנימות ורק שהחזון איש אמר שהם זזים… ומוכרח שהעין היא כן מדד

  4. כתבתי שאני מעדיף לא להכנס לפרטים כיון שעל כך יש אנשי מקצוע וספרים מפורטים. אבל לשאלתך, מה שגופי השכרות עושים לגבי חרקים זה רק להביא ממקומות שיחסית פחות נגועים. אבל עדיין מוצרים רבים צריכים בדיקה, וכן כל נושא האיחסון והשהייה בחנות ומזג האויר אלו דברים שלא בשליטתם. לגבי גרעינים שחורים, מדגמית ודאי יש לבדוק. לגבי מים בטבע, אינו דומה מקום אחד למשנהו, לא רק מצד חרקים אלא גם מהצד הבריאותי ודי למבין, לכן אי אפשר להשיב על כך, אני אישית לא הייתי שותה. לעיסה היטב לא מועילה כיון שזה כבר חלק משלב האכילה וגם משום שהחרק כל כך קטן שלא בהכרח שלעיסה תחתוך אותו.