טבילת כלי חשמלי שיש חשש שיתקלקל

שאלה:

בס"ד
שלום רב ושבוע טוב
ברצוני לרכוש טוסטר לחיצה שמיועד לטוסטים.
הבנתי שהוא טעון טבילה.
איזה חלקים חייבים לטבול ? הרי אסור לטבול את כולו כי זה מכשיר חשמלי שעלול להתקלקל כתוצאה ממגע עם מים .
בנוסף, ראיתי טוסטרים בהשגחת הבד"ץ שאינם צריכים טבילה. אז אם יש אפשרות עדיף לקנות טוסטר שאינו טעון טבילה ?
תודה מראש.

תשובה:

אם יש טוסטרים שלא טעונים טבילה זה הכי טוב. במידה ואי אפשר, וחוששים שאם יטבלו אותו יתקלקל, כתבו הפוסקים עצה, לקלקל בו דבר שמצריך ידים טובות – מעשה אומן כדי לתקנו, וכך זה יחשב שגמר עשייתו על ידי יהודי והוא פטור מטבילה. הקלה זו היא בצירוף דברי הסוברים שכלי המחובר לקרקע פטור מטבילה, וכלי הנזקק לחיבור לחשמל נחשב מחובר לקרקע.

מקורות:

ראה שו”ת חלקת יעקב (ח”א סי’ קכו, וח”ב סי’ סא) שמאחר שהשימוש התמידי של מכשיר זה הוא רק בהיותו בחשמל, הרי הוא ככלי המחובר לקרקע ואינו צריך טבילה. וכן כתב בשו”ת בית אב”י (ח”א סי’ קיד). וראה בספר טבילת כלים (פ”ד סי’ טז הערה כד) שהביא בשם הגרש”ז אוירבך, כי מאחר שיש דעות שכלי זה אינו צריך טבילה, ניתן לקלקל בו דבר מה ולתקנו ע”י ישראל, ובצירוף הדעות הנ”ל יפטור את הכלי מטבילה.