כבאי – נסיעה מהבית למשמרת בשבת

שאלה:

שלום וברכה
אני כבאי מבצעי עובד במשמרות כולל שבתות וחגים.
בשיגרה אנחנו עובדים את כל השבת ברציפות
לעיתים בשבת ובעיקר בחגים אנחנו נדרשים להגיע למשמרת או לסיים משמרת באמצע שבת/ חג.
אשמח לדעת מה כיצד לנהוג בנסיעה למשמרת וכיצד בנסיעה חזרה לבית.
תודה רבה!

תשובה:

אם יש גוי שיקח זה אפשרי כיון שיש בזה צורך פיקוח נפש, לנסוע למשמרת בעצמך כמובן שאסור. נסיעה על ידי יהודי מותרת רק כשהיא נסיעה ליעד עצמו בו יש צורך בהצלת חיים, לא בנסיעה למשמרת מתוכננת.

שבת שלום ובהצלחה רבה במלאכת הקודש.

מקורות:

על דעת המקילים בזה על ידי גוי, ראה שו”ת אגרות משה או”ח ח”א סי’ קלא, ובס’ שמירת שבת כהלכתה פרק מ סעי’ כו, פא. חכמים התירו לרופא לחזור על ידי גוי כדי שלא ימנע מלצאת להציל, אבל לא על ידי יהודי. הגרי”ש אלישיב מחמיר קצת בכך בזמנינו כאשר יש מספיק אנשים שגרים קרוב ומוכנים לעבוד בשכר בעבודה זו, והכל לפי הענין.

הצטרף לדיון

2 תגובות

  1. ראיתי שהרב משבחו על מלאכת הקודש, ברצוני להעיר,
    לפי מה שידוע לי מאחר ועובדי הכבאות מחויבים לצאת לפעולה גם על שריפת פח וכד' שאין בה שום ספק פיקו"נ
    ממילא עבודה בשרותי הכבאות בשבת יש בה חילול הקודש, וכמדומה שאין היתר לעבוד שם

  2. אינני יודע את פרטי תנאי העבודה וודאי חובה ששירותי הכיסוי במדינת ישראל יהיו תחת הנחייה רבנית כמו בתי החולים וכמו המשטרה והצבא, ואגב אינני שולל שלעיתים שריפת פח יש בה חשש פיקוח נפש, זה תלוי במיקום ובנסיבות – לתשומת לב מפגינים שונים.