שילם ערבות במטרה לעזור לביהכנ"ס

שאלה:

ביהכנ"ס שעשה מגבית ואחד מהמתפללים [ראובן] לקח הלוואה מגמ"ח בסך 8000 דולר ב-40 תשלומים של 200 $ והביא את הסכום הזה לביהכנ"ס.
ראובן לא עמד בתשלומים לגמ"ח והיו שלושה ערבים, שמעון, לוי, ויהודה, שחתמו בגלל שרצו לעזור לביהכנ"ס. הגמח תבע משלושתם לשלם, לוי ויהודה לא היה להם ו/או לא רצו לשלם , שמעון שילם 2500 $ מתוך השמונה אלף שהגיעו לביהכנ"ס.
שמעון ג"כ התחייב לביהכנ"ס סכום של 100000 ש"ח עבור כמה מקומות בביהכנ"ס ובעז"נ.
כעת שמעון מבקש שיזכו אותו בחשבון התחייבותו בביהכנ"ס, דהיינו שעסקני ביהכנ"ס יחשבו את מה ששמעון שילם לגמח מכיסו כאילו שילם את הסכום הזה לביהכנ"ס. וזה יזכה אותו בתשלומיו עבור המקומות שקנה.
והוא שואל האם אפשר לדרוש כזו דרישה מכיון שאת כל הערבות הוא נתן לראובן רק בגלל שרצה לעזור לביהכנ"ס לקבל את הכסף הזה.
אם התשובה היא חיובית לפי איזה שער של הדולר אנו מחשבים זאת ,

תשובה:

שלום וברכה,

שמעון התחייב לבית כנסת 100,000 ש"ח ובנוסף התחייב ערבות על 8,000 $ עבור ראובן. ולכן לא יכול לקזז חיוב אחד בחיוב השני. והוא חייב שני חיובים. והערבות של שמעון היא מול ראובן ולא מול הבית כנסת.

ולכן שמעון חייב לשלם גם אם ההתחייבות האישית שלו לבית כנסת, וגם את הערבות שהתחייב לגמ"ח עבור ראובן.

בהצלחה.

מקורות:

הצטרף לדיון

2 תגובות

  1. האם פסק זה הוא למרות שכל מה שחתם היה רק למען בית הכנסת?
    לא היה לו בזה שום אינטרס הוא לא התכוון לעשות טובה לראובן רק לעשות טובה לבית הכנסת.

    ורק בגלל שמסר נפשו עבור בית הכנסת לכן היה צריך לשלם.
    והכסף הזה אכן הגיע לבית הכנסת רק כתוצאה ממסירות נפשו.
    זאת אומרת שהוא על ידי מסירות נפשו הביא לבית הכנסת את ה8000 דולר ואח"כ היה צריך גם להוציא מכיסו סכום זה.

  2. גם אם הוא התכוון לטובת הבית כנסת הוא חייב לשלם פעמיים. כיון שהתחייב להביא לבית כנסת את ה8,000$ וגם את החוב שלו 100,000 ש"ח והוא לא תלה את החובה של זה בזה. וכיון שיש לו שני חיובים חייב לקיים את שניהם.