שילוח הקן וממונות

שאלה:

ברצוני לשאול שתי שאלות.
השאלה הראשונה לגבי מצות שילוח הקן. האם ניתן להגביה את הקן 3 טפחים או צריך דוקא להגביה את האפרוחים או הביצים?
שאלה שניה. מה שהגמרא אומרת בקידושין שלא טוב לאדם למכור את נחלת אבותיו האם זה דוקא קרקע ראשונה או גם בית ראשון שקיבל בירושה מהוריו?

תשובה:

שלום וברכה,

המצווה להגביה את האפרוחים או את הביצים. אבל מותר לך גם להגביה את הקן ויחד עם זה יוגבה הביצים, ואין חובה להגביה דווקא את הביצים לבדן.

בראשונים [רש"י נמו"י ור"ח] כתוב ארעא קמייתא – קרקע ראשונה שקניתי. נראה מדבריהם שרק בקרקע ראשונה שקנה לא טוב למכור, אבל בקרקע שקיבל ירושה לא נאמרו דברי הגמרא.

בהצלחה.