הזמין טכנאי וחזר בו

שאלה:

הזמין טכנאי לתקן לו משהו בבית וכשהגיע הטכנאי ובא לתקן חזר בו בעל הבית. האם צריך לשלם לו על זה שהוא בא לחינם? תודה

תשובה:

שלום וברכה,

טכנאי שהגיע לביתו של הלקוח יש לשלם לו דמי ביקור – כפי מה שנהוג לשלם על דמי ביקור של איש מקצוע.

בהצלחה.

מקורות:

לפי הלכה אם הזמין איש מקצוע ובעל המקצוע יצא לדרכו צריך לשלם את מלוא התשלום שהוזמן לעבוד ומפחיתים את התשלום כפי פועל בטל, מאחר ויציאה לבית הלקוח נחשב כתחילת מלאכה והרי זה קניין עם הפועל שלא ניתן לבטלו [שו"ע ריש סימן שלג]. כיום נהוג לשלם על דמי ביקור בנפרד ואח"כ אם הפועל עושה מלאכה משלמים לו עבור העבודה שעשה, ולכן אם ביטל את הפועל אחרי שהגיע יש לשלם לו דמי ביטול בלבד. אבל לא יכול לשלוח אותו ללא תשלום.